POZIV NA POMIRENJE

U Libiji prva proslava neovisnosti nakon 40 godina

25.12.2011 u 08:58

Bionic
Reading

Libijci su u subotu proslavili neovisnost prvi put od dolaska na vlast 1969. Moamera Gadafija, svrgnutog s vlasti i likvidiranog 20. listopada 2011., a predsjednik Prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC) Mustafa Abdeldžalil ponovno je pozvao stanovnike na pomirenje

Kralj Idris je 24. prosinca 1951. u Bengaziju proglasio neovisnost države. Bengazi, drugi po veličini grad, od Tripolija udaljen oko 1000 km, u veljači je postao kolijevka pobune protiv režima pukovnika Gadafija.

'Svi od nas očekuju promjene', rekao je Abdeldžalil pred članovima vlade i visokim libijskim dužnosnicima, pozvavši njih i ostale sunarodnjake da ne razmišljaju o osveti, već da zajedničkm snagama počnu raditi na izgradnji zemlje.

'Buduće odnose među Libijcima treba obilježiti oprost. Libija budućnosti mora se izgraditi na načelu jednakosti, a ne regionalizma', kazao je. Premijer Abdel Rahim al-Kiba pozvao je da se 's lokalnih interesa konačno prijeđe na nacionalne'.

Nove libijske vlasti suočene su s brojnim izazovima nakon višemjesečnog građanskog rata, među kojima je najvažnije međusobno izmirenje.