POSLJEDNJE ZBOGOM VIZIONARU

Svjetski čelnici oprostili se od Vaclava Havela

23.12.2011 u 16:26

Bionic
Reading

Međunarodni čelnici, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, oprostili su se u petak od bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, antikomunističkog disidenta koji je vodio mirnu Baršunastu revoluciju i inspirirao aktiviste za ljudska prava diljem svijeta, javile su agencije

Američka državna tajnica Hillary Clinton i njezin suprug Bill, bivši predsjednik, pridružili su se čelnicima Francuske, Britanije i mnogih bivših komunističkih zemalja na državnom pogrebu u katedrali sv. Vita u Praškom dvorcu.

Među njima je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je doputovao na sprovod na poziv Havelove udovice.

Tisuće gostiju napunile su katedralu, dok su tisuće ljudi gledale misu na velikim ekranima postavljenim vani.

Sirene su zavijale i zvonila su crkvena zvona u podne diljem Češke u znak sjećanja na Havela, dramskog pisca disidenta koji je umro u nedjelju u 75 godini.

'Sjećajući se kako je hrabro gospodin Havel branio ljudska prava u vrijeme kada su ona bila sustavno uskraćivana vašem narodu i odajući počast njegovom vizionarskom vodstvu... zahvaljujemo Bogu na slobodi koju narod Češke Republike sada uživa', napisao je papa Benedikt XVI. u pismu koje je pročitano na misi u petak.

Misu zadušnicu koncelebrirao je praški nadbiskup Dominik Duka, zajedno s bivšim i sadašnjim vatikanskim nuncijem u Češkoj Giovanniem Coppom i Giuseppeom Leanzom

Nakon državnog ispraćaja, obitelj i prijatelji oprostit će se od Havela na krematoriju, a njegova će urna biti položena u obiteljsku grobnicu na groblju Vinohrady.