EKSPLOZIJE AUTO-BOMBI

Više od 30 mrtvih u napadima u Damasku

23.12.2011 u 13:57

Bionic
Reading

U eksplozijama dvije auto-bombe u glavnom gradu Sirije poginulo je više od 30 ljudi, od kojih nekoliko vojnika i veći broj civila, dok je oko 100 ljudi ozlijeđeno, javlja BBC

Bombe su eksplodirale izvan zaštićene zone Damaska, a sirijska državna televizija izvijestila je da postoji sumnja da je za napad odgovorna Al Kaida te da im je cilj bila zgrada državne sigurnosti.

Članovi oporbe i aktivisti tvrde da je sirijska vlada organizirala napade kako bi utjecala na promatrače Arapske lige.

Vlada u Damasku tvrdi da iza nereda u zemlji, koji traju od sredine ožujka, stoje teroristi i naoružane bande. U pismu Ujedinjenim narodima poslanim u četvrtak priopćila je da je od početka ustanka protiv režima predsjednika Bašara al-Asada ubijeno više od 2.000 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti.

Prema podacima UN-a, u nasilnom gušenju antirežimskih prosvjeda u Siriji ubijeno je više od 5.000 ljudi.

Današnji napadi prvi su ove vrste u Damasku od početka antirežimskih prosvjeda, a izvedeni su dan nakon što je u Siriju stigao prvi tim promatrača Arapske lige koji će pratiti provedbu mirovnog plana za okončanje nasilja u toj zemlji.

Sirijski režim prihvatio je u studenome plan Arapske lige prema kojemu treba okončati borbe, povući vojsku iz stambenih četvrti, osloboditi političke zatvorenike i započeti dijalog s oporbom.