Svijet OPTUŽBE

Bukurešt pokušava svrgnuti moldavsku vladu

Moldavske vlasti namjeravaju protjerati troje rumunjskih izvjestitelja nakon što je komunistički predsjednik te države Vladimir Voronjin optužio Bukurešt da pokušava svrgnuti njegovu vladu, izvijestila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA.

Pozivajući se na anonimni izvor u moldavskoj tajnoj službi, agencija prenosi kako su izvjestitelji umiješani "u aktivnosti koje nisu u skladu" s državnim zakonom.

Voronjin, jedini europski komunistički predsjednik, okrivljuje članicu EU-a Rumunjsku za poticanje silovitih prosvjeda protiv pobjede njegove stranke u nedjelju na parlamentarnim izborima.

Rumunjskom veleposlaniku u Kišinjevu Filipu Teodorescuu u srijedu je uručena nota kojom se od njega zahtijeva da za 24 sata napusti Moldaviju. Teodorescu i savjetnik u veleposlanstvu Ioan Gaborean proglašeni su nepoželjnima.

Bukurešt je pak objavio da neće uzvratiti istom mjerom na moldavsku odluku i da će i dalje "podupirati približavanje Moldavije Europskoj uniji, unatoč proturumunjskoj politici komunističkih vlasti u Kišinjevu".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još