33 MILIJARDE EURA

Italija prihvatila krizni proračun

22.12.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Zastupnici gornjeg doma talijanskog parlamenta Senata u četvrtak su odobrili prijedlog kriznog proračuna vrijedan 33 milijarde eura, čime je taj proračun premijera Marija Montija, kojim bi treće najveće europsko gospodarstvo trebalo vratiti povjerenje tržišta, definitivno stupio na snagu

U glasovanju o povjerenju vladi, sazvanom kako bi se ubrzao postupak potvrde proračuna, Senat je u omjeru 257-41 glasovao za proračun.

Paket mjera koji uključuje smanjenje javne potrošnje, povećanje poreza i mirovinsku refomu trebao bi preokrenuti trend pada povjerenja tržišta prema Italiji zbog kojeg je cijena posuđivanja svježeg novca toj zemlji došla na neodrživu razinu.

"Danas Senat zaključuje jedan brz, odgovoran i složen posao... na projektu izrađenom u krajnjoj hitnosti i zbog kojeg će se Italija moći visoko uzdignute glave suočiti s ozbiljnom europskom krizom", rekao je Monti talijanskim senatorima uoči glasovanja.

Predsjednik vlade, imenovan prije samo pet tjedana kako bi zemlju izvukao iz krize, rekao je da će se vlada, nakon što je štednim proračunom udarila na golemi talijanski državni dug, uskoro posvetiti drugom najvećem problemu u zemlji, povećanju gospodarskog rasta koji je cijelo desetljeće gotovo stagnirao na stopi od 0,4 posto na godinu.

Ulagači su u srpnju u središte pozornosti gurnuli upravo ta dva čimbenika, zbog čega su kamate na talijanske državne obveznice skočile u nebo i Italiju pretvorile u najveći europski problem.

Njemačka, kao zemlja s najvećim pojedinačnim doprinosom europskim financijama, inzistirala je upravo na ostvarivanju fiskalne discipline kod zemalja pogođenih dužničkom krizom, iako su ne samo one već i brojni ekonomski stručnjaci izrazili strahovanja da će te mjere, budu li preoštre, uništiti svaku mogućnost gospodarskog rasta.

Monti smatra da će tržišta u konačnici pozitivno reagirati na talijanske napore, tvrdeći da će učinke koje će mjere štednje imati na gospodarski rast amortizirati niže kamatne stope.

I prošlotjedno glasovanje u donjem domu talijanskog parlamenta, i današnje u Senatu, pojazala su da najvažnije političke snage u Italiji, neovisno o usmjerenju, podupiru Montija i njegovu tehnokratsku vladu jer su svjesne odgovornosti koja leži na njima, iako im pojedine mjere iz proračuna nisu po volji, pri čemu je konzervativnoj opciji upitno povećanje poreza, a lijevom centru smanjenje mirovina. No i jedni i drugi su svjesni da ne mogu rušiti proračun ako ne žele riskirati potpunu gospodarsku katastrofu zemlje.

Promjene u području tržišta rada Montija tek čekaju, jer je tu još mnogo stvari koje treba usuglasiti između poslodavaca, radnika i sindikata, što se vidjelo u snažnoj sindikalnoj reakciji na ovotjednu izjavu ministrice za socijalnu skrb Else Fornero da bi vlada mogla poduzeti mjere koje bi omogućile lakše davanje otkaza radnicima, nakon čega je priznala da je bilo "naivno" to predložiti bez sveobuhvatnije rasprave.