Svijet EKSPLOZIJE BIJESA

Kina za civilizirani obračun s masama

Kineski ministar za javnu sigurnost Zhou Yongkang zatražio je od regionalnih vlasti da brzo rješavaju društvene sukobe i primijene zakon na civilizirani način, nakon nedavnih žestokih prosvjeda u Kini, posebice na jugu zemlje

Lokalne vlasti moraju se potruditi smiriti nezadovoljstvo 'u temelju' kako bi se izbjegla eksplozija bijesa, objasnio je u srijedu Zhou Yongkang u govoru koji citira službena agencija Xinhau.

'Moramo udvostručiti naše napore oko posredovanja u sukobima i prosvjedima', izjavio je član stalnog odbora politbiroa centralnog komiteta kineske Komunističke partije, središnje kineske vlasti.

'Moramo poštovati civilizirane norme primjene zakona i odnositi se spram incidenata gomile i individualnih djelovanja ekstremista prema zakonu', dodao je Zhou.

Suočene s pobunom stanovnika Wukana, sela na jugu Kine uznemirenog zbog izvlaštenja zemljišta, lokalne komunističke vlasti napravile su ustupak u srijedu smanjujući policijsko prisustvo i obećavajući oslobađanje predvodnika pobune. Stanovništvo je tada prekinulo pobunu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još