TLO U L'AQUILI I DALJE PODRHTAVA

Kopni nada da će biti pronađeno još preživjelih

09.04.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Novi potresi magnituda 5,2, 4,6 i 4,3 po Rihteru, s epicentrima oko razrušenog grada L' Aquile, ponovo su tijekom noći s srijede na četvrtak uznemirili preživjele građana i spasilačke ekipe koje nastavljaju pretraživati ruševine toga talijanskog grada

U razornom potresu koji je to područje pogodio u ponedjeljak, prema najnovijim podacima, poginule su 273 osobe, prenijela je u četvrtak talijanska agencija ANSA.

Naknadni potresi unijeli su novi strah među 17.000 građana koji su još jednu prohladnu noć proveli pod šatorima, dok spasioci priznaju da se sa svakim novim satom smanjuju izgledi da će biti pronađeni još neki preživjeli, navodi agencija Reuters.

Nešto posle ponoći, iz ruševina studentskog doma u L' Aquili izvučena su tijela dvoje od četvero mladih za kojima se još tragalo.

Potraga će, kako je ranije najavljeno, biti nastavljena do Uskrsa, u nedjelju, iako od utorka navečer iz ruševina nije izvučen nijedan preživjeli.

Prve sahrane žrtava razornog zemljotresa obavljene su u srijedu, a zajednička misa za stradale bit će, prema specijalnom odobrenju Vatikana, održana na rimokatolički Veliki petak, 10. travnja.

Spasilačke službe u L' Aquili priopćile su da su iz ruševina izvučena tijela još 15 žrtava.

Potres koji je pogodio centralni dio Italije najteži je u posljednja tri desetljeća. Pojedina sela su, kako javljaju dopisnici, doslovno sravnjena sa zemljom. Prekinuti su dalekovodi i telefonske linije, a pored brojnih crkava i povijesnih objekata srušio se i jedan studentski hostel nedaleko od centra grada.