PRVI POKUŠAJ

Pahor nije uspio postati predsjednik parlamenta

21.12.2011 u 18:28

Bionic
Reading

Slovenski parlament u srijedu popodne na konstituirajućoj sjednici u prvom pokušaju nije uspio izabrati predsjednika parlamenta.

Kandidat Socijalnih demokrata (SD) i premijer na odlasku Borut Pahor, kojega je kandidirala njegova stranka, dobio je na tajnom glasovanju 31 glas, a diplomirana pravnica s pravosudnim ispitom Maša Kociper, kandidatkinja stranke Pozitivna Slovenija, koju vodi potencijalni mandatar nove vlade Zoran Janković, 28 glasova, objavio je nakon glasovanja trenutačni predsjedavajući parlamenta Srečko Meh. Trideset i jedan glas bio je nevažeći, a vjerojatno se radi o glasačkim listićima Slovenske demokratske stranke (SDS), koja je prije glasovanja najavila da će se od njega suzdržati.

Budući da je predsjednika parlamenta potrebno izabrati na tajnom glasovanju s natpolovičnom većinom od najmanje 46 glasova, glasovanje će se ponavljati sve dok jedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu.

Imenovanje predsjednika parlamenta potrebno je kako bi novoizabrani parlament počeo normalno djelovati te kako bi što prije bile nastavljene aktivnosti u vezi s imenovanjem nove vlade.

Članovi Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) izjavili su prije glasovanja da su Jankoviću tijekom pregovora prethodnih dana dali jasno do znanja da je njihova stranka spremna ući u koaliciju, ali da je jedan od uvjeta da Pahor kao predsjednik druge najjače potencijalne koalicijske stranke dobije mjesto predsjednika parlamenta. Za to mjesto, po tvrdnjama SD-a, Pahor ima potrebnu političku širinu, iskustvo i tolerantnost prema oporbi.

S druge strane, Jankovićevi zastupnici naveli su da je Maša Kociper novo lice u politici i da bi njeno imenovanje potvrdilo želju birača da u slovenskoj politici dođe do promjena, a uz to bi bila i prva ženska osoba na tako visokoj političkoj dužnosti.