KINEZI U AKCIJI

Cyber špijuni ugrozili elektroenergetski sustav SAD-a

09.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

'Cyber-špijuni' prodrli su preko interneta u elektroenergetski sustav SAD-a i iza sebe ostavili kompjutorske programe koji mogu biti upotrebljeni za izazivanje poremećaja u tom sustavu, piše u srijedu dnevni list The Wall Street Journal, pozivajući se na sadašnje i bivše dužnosnike nacionalne sigurnosti.

Špijuni dolaze iz Kine, Rusije i drugih zemalja, kazali su ti dužnosnici, a vjeruje se da su oni u misiji 'navigacije' po elektroenergetskom sustavu SAD i njegovim kontrolama. Upadači nisu nastojali nanijeti štetu elektro mreži ili drugoj ključnoj infrastrukturi, no dužnosnici upozoravaju da bi to mogli učiniti u slučaju krize ili rata.

"Kinezi su pokušali izraditi mapu naše infrastrukture, kao što je elektro mreža. Isto tako i Rusi", rekao je jedan visoki obavještajni dužnosnik za WSJ.

Internet špijunaža čini se da je raširena diljem SAD i da nema za cilj pojedinu kompaniju ili regiju, rekao je bivši dužnosnik Ministarstva domovinske sigurnosti. "Ima sve više upada. Prošle ih je godine bilo puno", kazao je.

Vlasti koje istražuju te upade pronašle su 'softwarske alate' ostavljene kako bi mogli biti iskorišteni za uništavanje komponenti infrastrukture, rekao je visoki obavještajni dužnosnik.

"Ako bi išli u rat s njima, oni bi ih pokušali aktivirati", dodao je.

Dužnosnici su rekli da su vodoprivredni i kanalizacijski sustavi također u opasnosti.

Zaštita elektroenergetske mreže i druge infrastrukture, ključni je dio revizije 'cyber-sigurnosti' koju provodi Obamina administracija, a trebala bi biti dovršena idućega tjedna.

Za vrijeme Busheve administracije Kongres je odobrio 17 milijardi dolara tajnih fondova za zaštitu vladinih mreža, prema navodima osoba upoznatih s proračunom, piše WSJ. Obamina administracija razmatra da li proširiti taj program i na ranjive privatne kompjutorske mreže, što bi zahtijevalo dodatne milijarde dolara.

Visoki dužnosnik Pentagona izjavio je u utorak da je ministarstvo obrane u zadnjih šest mjeseci potrošilo 100 milijuna dolara na otklanjanje šteta od 'cyber' napada.