KONZERVATIVNI PREMIJER

Prisegnuo Rajoy, čovjek koji bi Španjolsku trebao izvući iz krize

21.12.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Predsjednik nove španjolske konzervativne vlade Mariano Rajoy prisegnuo je u srijedu pred kraljem Juanom Carlosom i time svečano preuzeo dužnost, dva dana pošto je objavio program štednje i reforma koji bi trebalo umiriti tržišta

'Prisežem da ću savjesno ispunjavati dužnost predsjednika vlade, da ću biti odan kralju i da ću štititi i zahtijevati poštovanje ustava kao temeljnog zakona države te ću čuvati tajnost rasprava ministarskog vijeća', rekao je Rajoy, položivši ruku na španjolski ustav.

Konzervativni čelnik (56) treba tijekom večeri objaviti sastav svoje vlade. S posebnom se pozornosti, napose među ulagačima, očekuje objavljivanje imena ministra gospodarstva, u jeku dužničke krize u eurozoni.

Spominju se imena Cristobala Montora, gospodarskog koordinatora u Narodnoj stranci (PP), Luisa de Guindosa, bivšeg državnog tajnika za gospodarstvo, Manuela Gonzaleza-Parama, člana uprave ECB-a i Rodriga Rata, bivšeg glavnog direktora MMF-a i sadašnjeg direktora saveza štedionica Bankia.

Pred novim premijerom je zadaća povezivanja štednje i provedbe reforma, u času kada će Španjolska, izložena dvostrukom udaru, krizi i slomu tržišta nekretnina, početkom 2012. najvjerojatnije ponovno pasti u recesiju, a bilježi i rekordnu stopu nezaposlenosti.

U nastupnom govoru u parlamentu u ponedjeljak Rajoy je u 2012. najavio nove mjere proračunske štednje u javnom sektoru vrijedne najmanje 16,5 milijarda eura kako bi pokušao smanjiti dificit u zemlji.

Već 30. prosinca vlada će odobriti prve žurne mjere, a parlament će u siječnju glasovati o zakonu o proračunskoj stabilnosti kako bi se od 2020. utvrdili granični brojčani pokazatelji za javni dug (60 posto BDP-a) i strukturni deficit (0,40 posto BDP-a).