FUELE U VEČERNJIM NOVOSTIMA

EU ne namjerava Srbiji nametnuti priznavanje Kosova

20.12.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Povjerenik za proširenje Europske unije Stefan Fuele izjavio je za beogradske Večernje novosti od utorka da Europska komisija ne namjerava Srbiji nametnuti priznavanje neovisnosti Kosova

'Europska komisija (EK) nije u poziciji niti namjerava Srbiji nametnuti priznavanje neovisnosti Kosova. Neću ulaziti u detalje razgovora između Beograda i Prištine u vezi s formulama koje bi omogućile da princip inkluzivne regionalne suradnje bude u potpunosti primijenjen', kaže Fuele te ističe da je ohrabren činjenicom da su dosad obje strane napravile korake u pravcu kompromisnog rješenja koje će biti praktično i uravnoteženo.

Povjerenik EU-a kaže da je najvažnije da je Europsko vijeće potvrdilo pozitivnu ocjenu EK o Srbiji te dodaje da zaključci sa skupa u Bruxellesu jasno ističu napredak koji je Srbija dosad postigla, uključujući suradnju s Haškim tribunalom.

S druge strane, ističe Fuele, napredak u dijalogu Beograda i Prištine stigao je prekasno da bi uvjerio svih 27 zemalja članica o statusu kandidata Srbije na tim osnovama te zbog toga one sada očekuju od Srbije da učvrsti dosad postignute rezultate u dijalogu s Prištinom.