'PRISTAŠE ŠERIJATA'

Al Kaida otvorila front u Jemenu

20.12.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Dvojica vojnika i trinaest osoba za koje se vjeruje da su članovi Al Kaide poginuli su u ponedjeljak navečer u novim sukobima u Zindžibaru, na jugu Jemena, koji već mjesecima nadziru islamistički ekstremisti, izjavili su u utorak vojni izvori u Adenu

Vojska je granatirala položaje koje oko grada drže Pristaše šerijata, skupina povezana s Al Kaidom, ubivši trinaestoricu ekstremista. Dvojica vojnika poginula su u borbi koja je uslijedila, po tim izvorima.

Mjesni čelnik je rekao za agenciju France Presse da je jemenska vojska u toj operaciji imala američku logističku potporu koja joj je omogućila da odredi položaje ekstremista.

Jemenske snage, uz pomoć pripadnika plemena i američkih bespilotnih letjelica, bore se protiv Pristaša šerijata koji od svibnja kontroliraju Zindžibar, glavni grad pokrajine Abidžana, i druge gradove u toj pokrajini.

Al Kaida je iskoristila slabljenje vlasti u Sani zbog narodne pobune koja od siječnja traje protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha da bi ojačala svoju nazočnost na jugu i istoku Jemena.