Svijet OSJEĆAJ ZA OPASNOST

Obama aktivira žene u rješavanju konflikata

Sjedinjene Države nadaju se da će spriječiti i ublažiti sukobe dovođenjem više žena za pregovarački stol u konfliktnim situacijama diljem svijeta, kazala je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton

Clinton je najavila da će novi plan, koji je potpisao predsjednik Barack Obama, pomoći obučiti i dati više šanse pripadnicama ženske zajednice koje vrlo često imaju jak osjećaj o tome kako se nositi s opasnostima i napetostima u konfliktnim zonama u svijetu.

'Neke žene nose oružje rata, to je točno, a mnogo više njih su njegove žrtve, no premalo ih može biti instrumentima mira i sigurnosti', kazala je Clinton govoreći na Sveučilištu Georgetown. 'To je neprihvatljivo upropaštavanje talenta i šansi', dodala je.

Po podacima UN-a za prošlu godinu žene su predstavljale manje od 10 posto među ljudima koji su bili kao mirovni pregovarači ili posrednici uključeni u velike svjetske sukobe.

Clinton, koja često kao vodeća američka diplomatkinja u svijetu zagovara i pitanja ženskih prava, istaknula je kako više od polovice mirovnih sporazuma u svijetu propadne u roku od pet godina.

Žene su prečesto 'isključene' iz razgovora kojim se okončava sukob, jednako kao i iz vojske, policije i drugih institucija zaduženih za očuvanje mira.

'Žene su predvodnice društva i zapravo vrlo često igraju ulogu kanarinca u rudniku. One znaju kada se građani boje za svoju sigurnost', kazala je Clinton.

S novim planom SAD se svrstava među 30 drugih zemalja koje su razvile planove koji se odnose na uključenje žena, mir i sigurnost otkako je 2000. godine rezolucijom Vijeća sigurnosti zatraženo poštivanje ženskih prava u mirovnim pregovorima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još