OPASNO ZANIMANJE

Ove godine ubijeno 106 novinara

19.12.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Najmanje 106 novinara u 39 zemalja ubijeno je ove godine, odnosno u prosjeku više od dva na tjedan, objavila je u ponedjeljak nevladina udruga Press Emblem Campaign (PEC) u svom godišnjem izvješću

Prošle je godine ubijeno 105 novinara, a neslavan rekord drži 2009. kada su ubijena 122 novinara, zbog pokolja na Filipinima kada su u samo jednome danu bila ubijena 32 novinara. PEC u novom izvješću naglašava da je najmanje 20 novinara ubijeno tijekom Arapskog proljeća u nekoliko zemalja.

'Protekla godina bila je osobito opasna za medijske djelatnike zbog narodnih pobuna u nekoliko arapskih zemalja. Najmanje 20 novinara ubijeno je dok su obavljali svoj posao tijekom nemira. Stotinjak drugih novinara bilo je napadnuto, zlostavljano, uhićeno, ranjeno u Egiptu, Libiji, Siriji, Tunisu i Jemenu', rekao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen. Najopasnija država za novinare je Meksiko, kao i prošle godine, gdje je najmanje 12 novinara ubijeno od siječnja.

Na drugom je mjestu Pakistan s 11 žrtava, kao i 2010., a treće mjesto dijele Irak i Libija sa sedam žrtava. Sljedeći su Filipini, zatim Brazil i Honduras, Jemen, Somalija, Afganistan, Indija, Egipat, Rusija i Peru. Najopasnija regija za novinare je Latinska Amerika s 35 ubijenih novinara, te Azija s 30.

U Europi su u 2011. ubijena četiri novinara, tri u Rusiji i jedan u Ukrajini. U izvješću se navodi i da su novinarke platile visoku cijenu izvještavajući o Arapskom proljeću. Nekoliko je slučajeva seksualnog nasilja počinjeno u Egiptu i Libiji prema njima.