Svijet KOD JANUKOVIČA

Mogu li Barroso i Van Rompuy spasiti Timošenko?

Ukrajina je u ponedjeljak domaćin čelnicima Europske unije na samitu koji će biti u sjeni presude bivšoj premijerki Juliji Timošenko na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, pa su izgledi da Kijev i Bruxelles potpišu sporazum o pridruživanju smanjeni gotovo na nulu

'Pitanje bivše premijerke Timošenko uzrok je napetosti u odnosima između Ukrajine i EU-a', rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Julija Timošenko u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora za zlouporabu ovlasti, što je odmah izazvalo ljutnju EU-a koji smatra da je riječ o političkoj presudi i već je otkazao posjet ukrajinskog predsjednika Bruxellesu. Timošenko je osuđena jer je u vrijeme dok je bila predsjednica vlade ugovorila plinske sporazume s Rusijom za koje se smatra da su bili štetni za Ukrajinu.

Neke zemlje EU-a imale su zadršku i glede održavanja samita u ponedjeljak. Međutim, na kraju je odlučeno da izaslanstvo EU-a u Kijevu predvode predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Europljani će tom prigodom ponoviti kako su zabrinuti zbog manjka demokracije u Ukrajini, čemu je presuda Timošenko samo simbol.

Ugovor o pridruživanju Europskoj uniji, koji uključuje i trgovinski dio i završetak kojega je trebao biti najvažniji dio sastanka, nema gotovo nikakvih izgleda da bude potpisan.

'Ne vjerujem da će sporazum biti parafiran', rekao je u petak europski diplomat koji je želio ostati neimenovan. Navodno je presuda najviše razljutila Pariz i Berlin i ne žele dati prigodu ukrajinskom režimu da dovršetak rada na ugovoru predstavi kao svoju političku pobjedu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još