POSLJEDNJI UDARAC

Ženama u Saudijskoj Arabiji zabranjene lijepe oči

20.12.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Saudijke koje imaju lijepe oči morat će ih pokrivati u javnosti. Ideja je to Komiteta za promociju vrlina i prevenciju poroka, poznatog kao religijska policija, a prijedlog zakona već je poslan na usvajanje, izvještava portal Crol.hr

Komitet je osnovan još 1940. godine kako bi osiguravao provođenje islamskih zakona. Već je bio na udaru zbog kršenja ljudskih prava. Prije devet godina učenicama u Meki nije dopustio da pobjegnu iz školske zgrade koja je bila u plamenu, jer nisu imale marame na glavi. Izgorjelo je njih 15, podsjeća Crol.hr

Represija na represiju

Još nisu određeni kriteriji za ocjenu atraktivnih očiju, tako se ne zna koje su oči dovoljno izazovne da muškarce dovedu u iskušenje. Ali zna se da će novi zakon zadati još jedan udarac pravima žena. Zabranjeno im je voziti automobil, a putovati mogu samo ako im je to odobrio muški staratelj. Moraju pokrivati kosu, u pojedinim dijelovima zemlje i cijelo lice. Ako iz kuće izađu neprimjereno odjevene, bit će kažnjene novčano ili javnim šibanjem. Pravo glasa nemaju.

Bez suglasnosti muškarca ne mogu studirati, ne mogu raditi, ne mogu otvoriti račun u banci. O odlasku u teretanu mogu samo sanjati. Zdravstvene vlasti zabranile su fitnes-centre za žene, iako za visoku stopu srčanih bolesti i dijabetesa krive manjak vježbanja. Bez obzira koliko bolesne bile, žene ne mogu ni na operaciju bez odobrenja muškog člana obitelji.

SAD prigodno šuti

Katastrofalan položaj žena u toj ultrakonzervativnoj islamskoj državi u potpunosti je ogoljela zubarica iz Saudijske Arabije, Rajaa Alsanea, u knjizi 'Djevojke iz Riyada'. Roman je sablaznio radikalne vjerske vođe, jer govori o predbračnim vezama, konzumaciji alkohola, homoseksualnosti. Zabranjen je, ali ilegalnom prodajom našao je put do saudijskih žena i dao im poticaj da se bore za svoja prava. Prije tri mjeseca kralj Abdullah se smilovao i obećao ženama dati pravo glasa. Na lokalnim izborima za četiri godine moći će se i kandidirati.

Dok organizacije za ljudska prava uporno upozoravaju na diskriminaciju žena, vodeća svjetska sila šuti. SAD je tradicionalni saveznik Saudijske Arabije, čije je ogromno bogatstvo izraslo na nafti i plinu. Nema tome dugo kako su Saudijci pristali platiti SAD-u 60 milijardi dolara za oružje.

A iz sjeverne provincije Al-Jawf prošli je tjedan došla jedna sasvim obična saudijska vijest. Amina bin Salem Nasser optužena je za vračanje i čarobnjaštvo. Kažnjena je odrubljivanjem glave.