ISLAMSKA ZAJEDNICA BIH

'Dodik priprema novi genocid nad Bošnjacima'

19.12.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Rijaset (uprava) Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini pozvalo je islamske zemlje u svijetu da predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika proglase "personom non grata", ističući da politika koju predvodi priprema novi genocid prema muslimanima u BiH, priopćeno je iz Rijaseta IZ.

Reakcija iz IZ BiH stigla je nakon što je Milorad Dodik dan ranije iznio niz optužbi na račun bošnjačkih političara i Islamske zajednice u BiH.

Rijaset Islamske zajednice će ovo priopćenje dostaviti veleposlanstvima muslimanskih zemalja s prijedlogom da se uskrati gostoprimstvo i proglase personom non grata političari poput Milorada Dodika i oni koji podržavaju Dodika iz Beograda. Ideje i govor Dodika i Biljane Plavšić šire islamofobiju, a oni koji to čine i podržavaju, u interesu svjetskog mira i humanizma, moraju biti osuđeni i izolirani', ističe Rijaset Islamske zajednice BiH.

Iz IZ posebno zamjeraju što Dodik u svojim izjavama, kako tvrde, tretira islam kao kompromitirajući čimbenik i pogrdnu etiketu koju će 'prišivati političkim predstavnicima Bošnjaka i tjerati ih da se brane od islama, a neki i obračunavaju s islamom, ali i poticati u društvu opću mržnju i animozitet prema jednoj globalnoj religiji'.

'Takva politika priprema novi genocid i progon Bošnjaka zato što su muslimani, a sve članice Ujedinjenih naroda dužne su boriti se protiv činjenja genocida i svega onoga što tome vodi“, upozorava Islamska zajednica BiH.

Izrazili su očekivanje da relevantni politički čimbenici 'prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antičovječnu politiku Milorada Dodika'.

'Posebno je važno da to shvate u Beogradu, jer njihovo prijateljstvo i podrška Miloradu Dodiku znači stajanje iza njegovih šovinističkih i rasističkih izjava i vrijeđanja islama i muslimane', stoji u žestoko intoniranome priopćenju.

Dodik je jučer istaknuo kako će se BiH raspasti te da su bošnjački političari u Federaciji BiH poput čelnika SDP-a BiH, SDA i drugih stranaka instruirani političkim islamom i glavnim ideologom, poglavarom Islamske zajednice Mustafom efendijom Cerićem