SKRIBOMAN ILI MUŠKA KUĆANICA?

Newsweek provocira Obamu budućim poslovima

18.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Američki Newsweek donosi popis poslova koje bi američki predsjednik Barack Obama mogao raditi nakon što izađe iz Bijele kuće. Uredništvo američkog tjednika, naravno, ne smatra da bi Obama trebao napustiti Washington nakon izbora 2012, no imajući u vidu stanje ekonomije i prosvjednike na ulicama, poručuje da nije prerano razmišljati o tome

1. Zlatousti

Obamina godišnja plaća u Bijeloj kući iznosi 400.000 dolara. Više bi mogao zaraditi u sat vremena stojeći za govornicom sveučilišta, korporacije ili elitne organizacije, koje bi jednim njegovim obraćanjem usrećile svoje klijente.

Godišnja zarada: Najmanje 10 milijuna dolara

Vjerojatnost: Veoma izgledno

2. Sveučilištarac

Gotovo sav svoj radni vijek Obama je proveo na sveučilištima – bilo kao student, bilo kao predavač. Mogao bi zasjesti u dekansku fotelju neke od najprestižnijih visokoškolskih institucija u SAD-u ili bi mogao pokrenuti vlastitu obrazovnu platformu u okviru Predsjedničke knjižnice.

Godišnja zarada: 0

Vjerojatnost: Teško je reći

3. Predsjednik uprave

Bivši predsjednici rijetko su odolijevali zovu korporativnih sirena. Za Obamu, predsjednika iz ere recesije, situacija na tom polju pomalo je zeznuta, no nije isključeno da se pridruži hipsterima iz velikog biznisa, kao što su Apple, Google ili čak Facebook.

Godišnja zarada: 1,2 milijuna dolara

Vjerojatnost: Moguće, ali ne i izgledno

4. Bill Clinton 2.0

Filantropija je ono područje u odlaze bivši predsjednici da bi 'okajali grijehe' i isprali gorak okus u ustima nakon godina provedenih u Bijeloj kući. Clinton, kao predsjednik, nije učinio mnogo kada su Ruandu i Somaliju pogodili genocid i glad, no pomoću svoje postpredsjedničke fondacije vratio se u regiju s milijardama dolara. Obama bi, recimo, mogao utemeljiti fond ili institut za saniranje neuspjeha u zdravstvenoj reformi.

Godišnja zarada: 0

Vjerojatnost: Visoka (kada ustanovi pravi razlog)

5. Obama 2016.

Povratak u Bijelu kuću. Samo četvero predsjednika u povijesti SAD-a tražilo je novi predsjednički mandat nakon gubitka na izborima. Uspješan je bio samo Grover Cleveland 1892. godine. U slučaju da s malom razlikom izgubi izbore 2012, ne treba otpisati mogućnost da se Obama vrati u predsjedničku utrku već 2016.

Godišnja zarada: 400.000 dolara

Vjerojatnost: Ne računajte na to

'Spojene posude' Clinton i Obama
6. Šef Vrhovnog suda

Oduvijek se nagađa da Obami po temperamentu više odgovara pravosuđe od izvršne vlasti, a u vrijeme kampanje 2008. zabavna je bila misao da će predsjednica Hillary Clinton imenovati mladog tamnoputog dečka iz Illinoisa u Vrhovni sud. Kao bivši profesor ustavnog prava, Obama bi na sudu mogao služiti desetljećima; na kraju krajeva, prestao je pušiti.

Godišnja zarada: 213.900 dolara

Vjerojatnost: Na dulji rok

7. Skriboman

Kao autor memoara i političkih zapisa, Obama je ostvario zavidnu tiražu i prije predsjedničke inauguracije, a obvezao se i na izdavanje treće knjige poslije okončanja mandata. Upućeni smatraju da je za taj posao utržio više od 15 milijuna dolara, koliko je dobio Bill Clinton za svoje memoare. Talentirani i svestrani Obama mogao bi podjednako dobro pisati o ustavnom pravu, kulturi i košarci.

Godišnja zarada: Najmanje 15 milijuna dolara

Vjerojatnost: Veoma visoka

8. Muška kućanica

Dolazak predsjedničke obitelji u Bijelu kuću vrijeme je velikih prilagodbi, baš kao i odlazak. Najviše to pogađa samog predsjednika, koji se osjeća napuštenim jer nakon godina 24-satnih obaveza i pažnje – uključujući stalnu blizinu pomoćnika s 'nuklearnim kovčežićem' za zapešćem – ostaje 'svijetu suvišan'. Obama bi se mogao potpuno posvetiti kćerima Sashi i Maliji; obitelj se može vratiti u Chicago, ali ni tamo više ništa neće biti isto.

Godišnja zarada: 0

Vjerojatnost: Prilično visoka, kratkoročno