ZATEGNUTO STANJE

Egipatska vojska nasrnula na prosvjednike na Tahriru

17.12.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Pripadnici specijalnih vojnih snaga su palicama u subotu nasrnuli na prosvjednike na kairskom trgu Tahrir, nakon što je dan ranije u sukobu dviju strana poginulo osam, a ozlijeđeno više od 300 ljudi, javljaju agencije i podsjećaju da je među poginulima i visoki dužnosnik Dar al-Iftaha, tijela koje proglašava islamske fatwe.

Današnje nasilje, ocjenjuju analitičari, vrhunac je napetosti u Egiptu, 10 mjeseci nakon što je u sveopćoj narodnoj pobuni svrgnut predsjednik Hosni Mubarak. Privremena vojna vlast koja je zamijenila Mubaraka izazvala je bijes dijela Egipćana zbog sporosti predaje vlasti u civilne ruke. Ostali podržavaju vojnu vlast, smatrajući da je neophodna za stabilnost zemlje tijekom prijelaznog razdoblja prema demokraciji.

Prosvjednici su se razbježali u pokrajnje ulice kako bi pobjegli pred vojnicima u punoj opremi. Novinari javljaju da su prosvjednici premlaćivani nakon što su srušeni na zemlju. Vojnici su također rušili šatore prosvjednika i zapalili ih.

Novo civilno savjetničko vijeće, uspostavljeno kako bi generalima davalo političke smjernice, priopćilo je da će se povući ukoliko se ne prihvaćaju preporuke o rješavanju krize. Islamisti i liberalni političari također su oštro osudili ponašanje snaga reda, a Muslimansko bratstvo, koje vodi na izborima, priopćilo je da se vojska mora "jasno i brzo ispričati za počinjene zločine".