Svijet NAKON PADA GADAFIJA

SAD i UN ukinuli većinu sankcija protiv Libije

SAD i Vijeće sigurni Ujedinjenih naroda ukinuli su u petak većinu sankcija koje su Libiji nametnute u vrijeme vladavine Moamera Gadafija, kako bi zemlji pomogli u obnovi, priopćila je Bijela kuća.

"Nakon konzultacija s novom libijskom vladom, SAD su ukinule većinu američkih sankcija" nametnutih toj zemlji, priopćio je glasnogovornik predsjednika Obame Jay Carney.

Odmah je deblokirano "više od 30 milijardi dolara". Tom se mjerom "oslobađaju sva sredstva vlade i libijske središnje banke pod američkom jurisdikcijom, osim nekoliko iznimaka", priopćila je Bijela kuća dodavši da će "zamrznuti ostati imovina obitelji Gadafi i bivših članova Gadafijeva režima".

Prije toga diplomati su izvijestili da je Vijeće sigurnosti ukinulo sankcije nametnute libijskoj središnjoj banci i banci za ulaganja u inozemstvu kako bi se izbjegla kriza u likvidnosti.

Sredstva središnje libijske banke i libijske banke za inozemna ulaganja zamrznuta su u veljači u sklopu sankcija nametnutih režimu Moamera Gadafija.

Prema Carneyevu priopćenju, odmrzavanje sredstava libijske vlade u SAD-u, "uz mjere Vijeća sigurnosti, omogućit će libijskoj vladi pristup većini sredstava u svijetu i pomoći joj da na odgovoran način nadzire tranziciju i rekonstrukciju zemlje."
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još