POBUNJENI WUKAN

I Kinezi imaju balvan revoluciju!

17.12.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Stanovnici Wukana, ribarskog sela od 13.000 duša u pokrajini Guangdong na jugu Kine, u ratu su s policijom: postavili su trupce i blokirali mjesto zahtijevajući od centralnih komunističkih vlasti da kazne korupcijski umrežene moćnike koji im otimaju zemlju. Peking munjevito briše sve tragove pobune na internetu, ali je priča došla do svjetskih medija

Mještani Wukana su počeli s pobunom u rujnu ove godine, a sukobi s policijom upravo eskaliraju jer se za sutra najavljuje veliki prosvjed koji je potaknut činjenicom da je zbog batina u policijskoj stanici umro jedan od čelnika pobune, Xue Jinbo (42). Pobunjenici su prepriječili ceste do sela balvanima i optužuju lokalnu vlast da ilegalno oduzima njihovu zemlju. Traži se intervencija Pekinga da se 'vrati pravda', prenosi AFP. Stanovnici Wukana su već izišli na ulice, što je zabilježio BBC, uz povike 'Dolje s korumpiranim funkcionarima', 'Vratite nam zemlju' i 'Dug život Komunističkoj partiji'!

Vlasti distrikta Shanwei kojem pripada Wukan tvrde da je uhićena 'šaka članova Partije i nekoliko sumnjivih funkcionara' te da je projekt 'razvoja zemlje' zaustavljen dok susjedi Wukana ne budu zadovoljni uvjetima reparacije. Istovremeno prijete mještanima pobunjena sela oštrim mjerama jer se 'neće dozvoliti akcije koje narušavaju red i mir ili koje vode do uništavanja javnih stvari'.

Riječ je o poznatoj taktici mrkve i batine koja se koristi diljem Kine da bi se smanjilo narodno nezadovoljstvo: uhiti se nekoliko ljudi, ali policija žestoko guši svaku pobunu. Ovoga puta su stvari odmakle jer svi vjeruju onima koji su vidjeli tijelo Xue Jinboa koje je bilo prekriveno modricama, što je očit znak policijske brutalnosti. Rijetke snimke koje stižu iz Wukana pokazuju da su mještani odista pobješnjeli i da bi tu moglo doći do velikoga belaja. Naime, policija tvrdi da je Jinbo preminuo od srčanog udara, a njegova kći Xue Jianwan kategorično tvrdi da je tijelo bilo izudarano i sa znakovima torture.

Koliko je ovaj protest značajan, govori podatak da je lokalna vlast na internet stavila videomaterijal (što je presedan) sa snimkama još četvero uhićenih prilikom posjeta rodbine, jer se i o njima govorilo kao o žrtvama policijske brutalnosti.

U Kini, valja podsjetiti, većina zemljišta jest u vlasništvu lokalnih zajednica, ali u praksi se često događa da se oduzima vlasnicima za relativno male svote, što stalno dovodi do napetosti i frustracija. Mještani Wukana su optužili vlast da je konfiscirala na stotine hektara, ali ne traže samo povratak zemlje, već i, što je također presedan, da se omogući demokratski izbor lokalnih predstavnika te da budu oslobođeni svi uhićeni susjedi.

Policija je već reagirala vodenim topovima i suzavcem, ali se stanovnici Wukana ne daju i brane se motikama, štapovima i vilama.

U Pekingu strahuju od lančanog efekta te pobune pa hitro sve informacije skidaju s interneta jer, prema nekim istraživanjima, čak 65 posto seljana smatra se zakinuto takvim eksproprijacijama. Centralna se vlast boji da će pobuna u Wukanu nagristi podršku koju Partija ima u narodu. Na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo (pandan Twitteru) pod riječi Wukan se više ne može ništa pronaći, ali se sve više koriste slova WK kao oznaka pobune u Wukanu.

Mještani tog sela kažu da mogu izdržati blokadu još deset dana i da se u tom razdoblju nadaju intervenciji centralnih komunističkih struktura.