Svijet ARMENSKI GENOCID

Erdogan prijeti Parizu 'teškim posljedicama'

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je Francuskoj 'teškim, nepopravljivim' posljedicama ako usvoji nacrt zakona kojim se kažnjava negiranje armenskog genocida, pozivajući francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da zaustavi usvajanje tog teksta, izvijestila je u petak agencija Anadolija

'Želim jasno kazati da, ako se provedu ovi zadnji koraci, posljedice po političke, gospodarske, kulturne odnose s Francuskom biti će teške', istaknuo je Erdogan u pismu poslanom francuskom šefu države.

Erdogan, čija zemlja je uvijek odbijala priznati armenski genocid, govori i o nepopravljivom utjecaju na francusko-turske odnose koje bi imalo glasovanje o tom tekstu u francuskom parlamentu, zahtijevajući od Sarkozyja da se usprotivi nacrtu.

'Iskreno želim da se držite obećanja da ćete onemogućiti inicijative tog tipa i spriječiti korake koji bi imali nepopravljive posljedice' po bilateralne odnose, kazao je Erdogan. Pozvao je Francusku da pokaže 'zdrav razum' i spriječi da bilateralni odnosi postanu 'talac potraživanja treće strane', referirajući se na Armeniju.

Genocidom nad Armencima naziva se niz masovnih ubojstava i raseljavanja armenskog stanovništva početkom 20. stoljeća u kojem je, prema različitim izvorima, ubijeno između 600.000 i 1.500.000 ljudi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još