KATOLIČKI ZLOSTAVLJAČI

Deseci tisuća djece žrtve pedofila u nizozemskoj crkvi

16.12.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka tisuća maloljetnika bilo je seksualno zlostavljano unutar katoličke crkve u Nizozemskoj od 1945. do 2010, a identificirano je 800 navodnih počinitelja, otkriva izvješće objavljeno u petak

'Nekoliko desetaka tisuća maloljetnika trpjelo je lakša, teža ili vrlo teška seksualna zlostavljanja između 1945. i 2010, unutar nizozemske katoličke crkve', navodi u priopćenju povjerenstvo Deetman, nazvano po voditelju Wimu Deetmanu, bivšem ministru i sucu.

'Na temelju 1.795 dojava, povjerenstvo je pronašlo imena 800 seksualnih zlostavljača koji rade ili su radili u biskupijama', navodi se i dodaje da je 'od tih 800 osoba živo najmanje njih 105'.

Nakon nekoliko otkrića u tisku nizozemska biskupska konferencija i vjerski instituti najavili su u ožujku 2010, 'veliku, vanjsku i neovisnu istragu' seksualnog zlostavljanja koje su članovi crkve počinili nad djecom.

Nizozemska katolička crkva nije poduzela primjerene mjere iako se za zlostavljanje znalo, a razlozi pasivnosti su 'tabu' seksualnosti u društvu 60-ih godina te 'zatvorena kultura' katoličke crkve, tvrdi se u konačnom izvješću.

Svećenićki celibat nije 'ključan' okidač za napastovanje maloljetnika, no taj čimbenik podrazumijeva 'određenu opasnost', zaključuje povjerenstvo koje je ispitalo više od 34.000 Nizozemaca kojima je danas 40 ili više od 40 godina.

Savjetodavno tijelo nizozemske katoličke crkve zagovara odštetu zlostavljanih osoba do svote od najviše 100.000 eura. Katoličku crkvu zadnjih godina potresa niz skandala povezanih s pedofilijom, napose u Austriji, Belgiji, Irskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama.