BERAČI PAMUKA

Robovski rad djece za Victoria's Secret

16.12.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Clarisse Kambire, 13-godišnjakinja iz Burkine Faso, živi noćnu moru. Svakog jutra, prije zore, iz sna je urlajući budi Victorien Kamboule, farmer za kojeg već drugu sezonu radi kao beračica pamuka. Clarisse spava u nastambi od blata, na madracu neznatno debljem od naslovnica glamuroznih zapadnih magazina s nasmiješenim modelima Victoria's Secreta, u rublju od pamuka koji po afričkim poljima beru djeca na prisilnom radu

'Stalno mislim na to kako će vikati na mene i opet me tući', povjerila se Clarisse novinaru Bloomberga. Priprema polja za sjetvu bila je još gora - Clarisse je pomogla prokopati više od 500 redova koristeći samo motiku, jer farmer ne može priuštiti plug i vola. Kada uspori, na kostima će osjetiti Kambouleovu šibu.

Clarisse radi na poljima pamuka u okviru programa Nacionalne federacije proizvođača pamuka Burkine Faso (UNPCB), koji nosi službenu oznaku 'fair trade' (poštena trgovina). Vlakna iz Clarriseine prve žetve otišla su u tvornice u Indiji i Šri Lanki, gdje su utkana u rublje Victoria’s Secreta – poput para ženskih gaćica zebrinog uzorka, koje se za 40-ak kuna prodaju u elitnom čikaškom šoping centru Magnificent Mile.

'Sadrži 20 posto organskih vlakana iz Burkine Faso', stoji na etiketi gaćica kupljenih u listopadu 2011.
Prisilni rad i dječji rad nisu nova pojava na afričkim farmama. No Clarissein slučaj, koji je i jedno i drugo, trebao bi biti drukčiji – njezin pamuk ima oznaku organskog proizvoda iz poštene trgovine.

Victoria's Secret otkupila je sav prošlosezonski organski prinos žetve iz Burkine Faso, potvrdili su Georges Guebre, čelnik nacionalnog programa organske i poštene trgovine, te Tobias Meier iz razvojne organizacije Helvetas Swiss Intercooperation sa sjedištem u Zurichu, koja je utemeljila program i pomogla u prodaji pamuka globalnim kupcima. Meier očekuje da će Victoria’s Secret otkupiti i najveći dio organskih prinosa iz ovogodišnje žetve.

Kao partner Victoria’s Secreta, UNPCB je odgovoran za sve aspekte programa u Burkini Faso. Istraživanjem iz 2008, koje je dijelom sponzorirao i UNPCB, ustanovljeno je da bi stotine, ako ne i tisuće djece poput Clarisse mogle biti žrtve eksploatacije 'poštene trgovine' na organskim poljima. Victoria’s Secret tvrdi da nikada nije vidjela navedeni izvještaj, a Tammy Roberts Myers, potpredsjednica komunikacija korporacije Limited Brands Inc. - Victoria's Secret njihova je najveća radna jedinica - kaže da njihovi standardi zabranjuju dječji rad, te tvrtka 'energično' inicira otvaranje pune istrage ovog slučaja.

U Burkini Faso, plug košta oko 750 kuna, a 80 posto populacije živi s manje od 10 kuna dnevno. Clarisse, čiji su se roditelji rastavili kad su joj bile četiri godine te je završila na farmi svog dalekog rođaka Kamboulea, ovisi o farmerovoj supruzi, koja je obično nahrani jednom dnevno. No ima i dana kada ne jede ništa.

Kamboule kaže da ne bi mogao održavati farmu bez Clarisse. 'Nekada je istučem. Onda kada joj zadam neki posao, a ona ga ne odradi', kaže farmer.

Na malim farmama poput njegove, širom Burkine Faso, više od polovice od ukupno 89 farmera obuhvaćenih istraživanjem imalo je 90 djece radnika. Problem je osobito izražen na jugozapadu zemlje, gdje je srce proizvodnje u okviru nacionalnog programa i Clarissein dom. Samo u njezinom bliskom okruženju, radi 7.000 proizvođača koji također sudjeluju u 'poštenoj trgovini'.