PRAVNA NIŠTETNOST

Srbija rehabilitirala kneza Pavla Karađorđevića

15.12.2011 u 21:39

Bionic
Reading

Viši sud u Beogradu rehabilitrao je nekadašnjeg namjesnika Kraljevine Jugoslavije, kneza Pavla Karađorđevića, poništivši odluku kojom je 1945. proglašen zločincem, izvješćuju u četvrtak mediji u Beogradu, navodeći kako je pred sudom dokazano da je tom odlukom knez Pavle zločincem bio proglašen iz ideološko–političkih razloga

Odlukom o rehabilitaciji poništena je odluka Državnog povjerenstva za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača od rujna 1945. kojom je knez Pavle proglašen zločincem te se, sukladno najnovijoj odluci, on smatra neosuđivanim.

Odvjetnica Dušanka Homen Subotić, koja je u postupku za rehabilitaciju zastupala kćerku kneza Pavla, princezu Jelisavetu Karađorđević, srbijanskoj agenciji Tanjug kazala je kako rješenje o rehabilitaciji podrazumjeva ništetnost svih pravnih posljedica ranije odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine.

Dokazano je, po njenim riječima, da nisu točni navodi komunističke vlasti koje su kneza Pavla teretile da je po preuzimanju vlasti 'pogazio Ustav i celokupnu vlast preuzeo u svoje ruke, ignorirajući narodne predstavnike', kao i da je 'kriv za zaključivanje Trojnog pakta, čime je doprinio agresivnom ratu sila osovine'.

Knez Pavle u vrijeme potpisivanja Trojnog pakta, niti je bio nazočan u Beču, niti je bio sudionik samog potpisivanja 25. ožujka 1941., navela je te istaknula kako je odluku o potpisivanju Trojnog pakta donijela tadašnja vlada premijera Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića čiji je potpredsjednik bio vođa hrvatske oporbe Vlatko Maček

Točne okolnosti koje su dovele do političke osude kneza Pavla biće, po riječima Homen Subotić, utvrđene kada budu otvorene arhive.

Knez Pavle, kako se podsjeća, prvi namjesnik postao je nakon ubojstva kralja Aleksandra 1934. u Marsilleu, a umro je 14. rujna 1976. u Američkoj bolnici u predgrađu Pariza, mjestu Neuilly-sur-Seine.