OKONČANJE RATA

Karzai podržava samo pregovore pod afganistanskim vodstvom

15.12.2011 u 21:27

Bionic
Reading

Afganistanci moraju voditi sve mirovne pregovore o okončanju rata u njihovoj zemlji, rekao je glasnogovornik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija u četvrtak kritizirajući Katar zbog izvješća da je ta zemlja pristala prihvatiti neslužbeno talibansko veleposlanstvo

Kabul je na konzultacije pozvao svog veleposlanika u Kataru u srijedu kratko vrijeme nakon što je indijski list izvijestio da su obavljeni posljednji dogovori o uspostavljanju ureda talibana 's povlasticama, ali ne i formalnom zaštitom diplomatske misije'.

Dužnosnici Katara i SAD-a o uredu su se dogovorili s talibanskim predstavnikom, izvijestio je list The Hindu pozivajući se na neimenovane indijske diplomatske izvore. Washington želi naći političko rješenje za desetljeće dug rat no dužnosnici ustrajavaju da proces moraju voditi Afganistanci.

Karzaijev glasnogovnornik, koji je već dugo zagovornik mirovnih pregovora s pobunjenicima, u četvrtak je potvrdio da je do povlačenja veleposlanika došlo zbog zabrinutosti da je afganistanska vlada isključena.

'U posljednje vrijeme bilo je nekih nastojanja izvan Afganistana s nekim zemljema koje su željele nastaviti mirovni proces ili pregovore samo s oružanom oporbom ili bez savjetovanja iz Afganistana', rekao je glasnogovornik Aimal Faizi

'Cilj povlačenja našeg veleposlanika iz Katara je bio da se raspravi to pitanje', dodao je. 'Protivimo se bilo kakvim pregovorima u kojima izaslanstvo ili izaslanstva Afganistana nemaju vodeću ulogu i ističemo da bilo kakve pregovore moraju voditi Afganistanci'.

Karzai se u četvrtak sastao s afganistanskim čelnicima uključujući bivše zapovjednike Mudžahedina, religijske čelnike i najviše vladine dužnosnike kako bi razgovarali o budućnosti pregovora.