Svijet OGRANIČENA NEOVISNOST

MMF zabrinut zbog mađarskih planova za središnju banku

Međunarodni monetarni fond izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog planova mađarske vlade da ograniči neovisnost svoje središnje banke, u času kada ta ustanova razmišlja o pozajmici toj zemlji

'Pomno proučavamo nedavne prijedloge zakona u vezi sa središnjom bankom i smanjenje njezine neovisnosti bio bi velik razlog za zabrinutost', rekao je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu glasnogovornik fonda David Hawley.

Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana iznijela je u srijedu prijedlog izmjene ustava po kojemu bi se središnja banka (MNB) pripojila agenciji za nadzor financijskih ustanova (PSZAF) koja je u nadležnosti vlade a predvode je osobe bliske Orbanu.

Guverner središnje banke Andras Simor u četvrtak je u razgovoru za informativnu internetsku stranicu Index osudio 'vladino potpuno preuzimanje nadzora nad središnjom bankom'.

Mađarska je u studenome zatražila pozajmicu od MMF-a, o čemu su u u utorak u Budimpešti počeli pretpregovori.

Državni tajnik blizak premijeru, Mihaly Varga rekao je u utorak da vlada razmišlja o tome da zatraži financijsku pomoć od MMF-a u iznosu od 15 do 20 milijarda dolara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još