Svijet SUMMIT U BRUXELLESU

Hoće li Europa ukinuti vize za Ruse?

Summit Europske unije i Rusije počeo je u četvrtak prije podne u Bruxellesu a glavne teme bi mu trebala biti gospodarska pitanja.

Rusiju na skupu predstavljaju predsjednik Dmitrij Medvedev i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a Europsku uniju predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Teme koje bi trebale biti na dnevnom redu sastanka na vrhu su pristupanje Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, globalno gospodarstvo, borba protiv ilegalne imigracije i prekograničnog organiziranog kriminala, te stanje na Bliskom istoku.

Osim toga, trebali bi se poduzeti i daljnji koraci prema liberalizaciji viznog režima za građane Rusije koji putuju u EU.

Dužnosnici dviju strana trebali bi također razgovarati o mogućem ruskom doprinosu stabilizaciji eurozone.

Rusija je priopćila da će razmotriti zahtjeve da dade pomoć preko MMF-a, ali premijer Vladimir Putin prošloga je mjeseca kritizirao strukturu Europskog fonda za financijsku stabilnost.

'Rusija ima oko 40 posto rezervi u eurima i stoga je zainteresirana za razvoj eurozone', rekao je u srijedu navečer kada je summit počeo neformalnom večerom visoki europski dužnosnik. 'Stoga vjerujem da će biti daljnjih, konkretnijih rasprava večeras i sutra'.

Dužnosnik Kremlja potvrdio je rusku želju da razmotri pomoć eurozoni.

'Imamo interes sudjelovati u zajedničkim naporima zemalja EU-a a cilj je pomoći im da prevladaju komplicirani proces koji prijeti stabilnosti eurozone i mogao bi potencijalno utjecati na njihovu suradnju s Rusijom', rekao je taj izvor novinarima u Moskvi u utorak, dodajući da Rusija na sebe gleda kao na 'odgovornog partnera Europske unije'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još