VLADIMIR PUTIN:

Izborni rezultat je volja birača

15.12.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je odbacio optužbe oporbe da su pobjedi njegove stranke Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima pomogle prevare i nepravilnosti, tvrdeći da je izborni rezultat odraz volje biračkog tijela.

'Moje je mišljenje da rezultat izbora od 4. prosinca nesumnjivo odražava javno mišljenje u ovoj zemlji ... predlažem instaliranje web kamera na svim biračkim mjestima u zemlji', kazao je Putin odgovarajući na pitanja u redovitoj godišnjoj televizijskoj emisiji.

Njegove prve izjave za javnost nakon subotnjih masovnih prosvjeda ukazuju da ne misli popustiti pred zahtjevima za ponavljanjem izbora. Također je kazao da su prosvjedi dopušteni ukoliko budu mirni i ostanu unutar zakona.

Nastup u emisiji je iskoristio da bi 'ulaštio' svoj imidž jakog, učinkovitog i brižnog vođe koji sve zna o stanju u zemlji i koji je zainteresiran za svakog njezinog građanina.

No, ove je godine pod puno većim pritiskom, nakon što su na ulice izašli deseci tisuća prosvjednika, nezadovoljni načinom odvijanja izbora na kojima je Putinova stranka osvojila nešto manje od polovice glasova, dovoljno za većinu u Dumi, donjem domu parlamentu. Jedinstvena Rusijaipak je osvojila daleko manji broj zastupnika nego u prijašnjem sazivu Dume.

Oporba je ustrajna u tvrdnji da bi rezultati za Jedinstvenu Rusiju bili mnogo gori da nije bilo brojnih nepravilnosti. Očekuje se da će Putin ipak pobijediti na predsjedničkim izborima sljedećeg ožujka, iako je sada suočen s mnogo većim otporom u zemlji nego je očekivao.