TRVENJE LONDONA I PARIZA

Svojeglavi Cameron traži nove saveznike u EU-u

15.12.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Napetosti između Britanije i Francuske oko budućnosti Europske unije intenzivirale su se nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy optužio britanskog premijera Davida Camerona da se, odbijajući sporazum o rješavanju krize eurozone na prošlotjednom europskom samitu, postavio poput 'svojeglavog klinca'

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je Cameronu 'maslinovu grančicu' nazivajući Britaniju važnim partnerom, no britanski premijer i dalje osuđuje francusko-njemačku inicijativu za postizanje novog fiskalnog pakta, piše britanski Guardian.

Konzervativnim zastupnicima u parlamentu prepričao je pak razgovore s Fredrikom Reinfeldtom, Endom Kennyjem i Petrom Necasom, kolegama iz Švedske, Irske i Češke, koji navodno dijele duboku zabrinutost zbog predloženog sporazuma. Dok su Švedska i Češka izvan eurozone, njezina članica Irska nagovještava da će se o sporazumu možda morati provesti referendum.

Prema posljednjim izjavama glasnogovornika britanske vlade, Cameron je kontaktirao trojicu državnika kako bi s njima usuglasio daljnje aktivnosti. U odvojenim razgovorima, čelnici su se navodno složili da će surađivati po pitanju rješavanja krize na načelima jačanja konkuretnosti, promicanja novih radnih mjesta i gospodarskog rasta.

London ignorira MMF

Cameron se oglušio i na pozive Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je poručio Londonu da bi mu trebao osigurati veća sredstva za Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF).

Jens Weidmann, čelnik njemačke središnje banke, zaprijetio je da će bojkotirati financijsko osnaživanje MMF-a ukoliko davatelji izvan eurozone, poput SAD i Velike Britanije, također ne osiguraju sredstva. U pismu njemačkom ministru financija, izrazio je očekivanje da će njemački doprinos od 43 milijarde eura morati odobriti i njemački parlament.

Na prošlotjednom samitu, Merkel je Cameronu rekla da ne može očekivati specijalan tretman britanskog financijskog sektora koji je prouzročio krizu, dok mu je Sarkozy poručio da EU neće Britaniji plaćati spašavanje eura.