WULFFOV KREDIT

Njemački predsjednik u teškom korupcijskom skandalu!

14.12.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Christian Wulff našao se u skandalu nakon što je doveden u sumnju privatni zajam koji je dobio još kao pokrajinski premijer Niedersachsen. Kontroverza bi mogla narušiti ugled formalnog poglavara Njemačke, koji je glavna tema u svim tamošnjim medijima

'Predsjednik ima problem!' zaključio je nemilosrdno najtiražniji njemački list, politički tabloid Bild o situaciji u kojoj se trenutno nalazi njemački predsjednik Christian Wulff. Istina, predsjednička funkcija je u poslijeratnoj njemačkoj demokraciji dekorativna, predsjednika se ne bira na izborima i jedini politički kapital koji ima jest osobni integritet. Neki su se Wulffovi prethodnici odlično iskazali na položaju njemačkog predsjednika, poput Richarda von Weizsaeckera, ali sada jedan sumnjiv zajam dovodi u pitanje poštenje i integritet Christiana Wulffa.

Sve je započelo na Božić 2009, kada su premijerNiedersachsena Wulff i supruga Bettina slavili kod prijatelja na Floridi, njemačkog biznismena Egona Geerkensa. Opozicija, konkretno Zeleni, uputili su tada Wulffu upit o tome je li povezan s Geerkensom ili kompanijom Air Berlin, koja mu je besplatno dala mjesta u prvoj klasi, iako je platio 3.000 manje nego što je trebalo. Christian Wulff je tada službeno odgovorio kratkim dopisom: 'Premijer Wulff u proteklih deset godina nije imao nikakve poslovne veze s osobama spomenutim u upitu.'

Sada se ispostavilo da Christian Wulff nije govorio istinu jer je od supruge biznismena Geerkensa, Edith, posudio pola milijuna eura kako bi kupio obiteljsku kuću. Kada su to prije par dana primijetili njemački novinari, predsjednik Wulff se priopćenjem iz svojeg ureda branio objašnjenjem da Edith Geerkens nije bila izričito spomenuta u upitu frakcije Zelenih. Naravno, u vezi s privatnim zajmom koji je Wulff dobio za kupnju kuće zanimljivo je i što je dan pod povoljnijim uvjetima nego što bi kao običan građanin dobio u banci. Zeleni pak zaključuju da je Wulff tada očito 'želio zamagliti svoj odnos s Geerkensima' te je de facto lagao u svojem odgovoru.

Opozicija je najnjušila krv, pa se zastupnik SPD-a Thomas Opperman oglasio izjavom da 'predsjednik očito nije rekao cijelu istinu' jer 'za njemačkog predsjednika postoje posebni moralni standardi', pa 'Wulff mora brzo ponuditi odgovore na sva otvorena pitanja'. Predstavnici CDU-a, Wulffove stranke, nisu bili raspoloženi za davanje izjava oko tajnog privatnog zajma predsjednika Wulffa, rekavši da podržavaju njegova objašnjenja. Ipak, Wulff je poznat po uživanju u luksuzu, pa je tako sa svojom mladom, drugom suprugom prošlo ljeto boravio na Mallorci, u vili još jednog njemačkog biznismena Carstena Maschmeyera. Kasnije je predsjednik objašnjavao da je za svaki dan boravka u vili platio 300 eura, ali neki su mu zamjerali što se ne ponaša dovoljno predsjednički.

S druge strane, predsjednik Christian Wulff ne bi bio prvi njemački političar koji se previše povezao sa svijetom biznisa. Bivši predsjednik SPD-a Rudolf Scharping završio je karijeru kad se otkrilo da je primao honorare od lobista Moritza Hunzingera. Trenutni supredsjednik Zelenih Cem Ozdemir također je uzeo niskokamatni privatni zajam od 80 tisuća eura od Hunzingera, a kada se to otkrilo 2002. godine, podnio je ostavku na mjesto unutarnjopolitičkog glasnogovornika stranke. Nakon nekoliko godina okajavanja grijeha, vratio se u politiku i popeo na čelo svoje stranke.

Ipak, pozicija predsjednika jest specifična i teško je vjerovati da će se Wulff izvući iz skandala o privatnom zajmu bez dodatnih objašnjenja. Čak i ako svojim ponašanjem nije prekršio nikakva pravila, Wulff bio kao predsjednik trebao biti 'moralni kompas nacije', kako piše utjecajni tjednik Der Spiegel. Debata o moralnim profilu predsjednika sada ne odgovara ni kancelarki Angeli Merkel, koja je Wulffa službeno i nominirala, dok se njegov izbor dogodio tek u trećem krugu glasanja, nakon što Christian Wulff u vlastitim redovima nije imao dovoljnu podršku delegata. Svojim bliskim i privilegiranim vezama s bogatašima predsjednik Wulff bi mogao izgubiti i ugled u narodu.

Svakako nije pomoglo to što ga je vijest o otkrivanju njegove prevare oko zajma zatekla sa suprugom na egzotičnom putovanju, ovaj puta u Katar.