SMRTNE KAZNE ZA NAPAD NA METRO

Od Lukašenka se traži da pomiluje teroriste

14.12.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Ispuni li bjeloruski režim svoje namjere, u Europi će uskoro biti izvršene još dvije smrtne kazne. Zbog terorističkog napada na podzemnu željeznicu u Minsku na strijeljanje su osuđeni 25-godišnjaci Vladislav Kovaljev i Dmitrij Konovalov

Slučaj već danima potresa javnost u Bjelorusiji i šire. Prema tjedniku Ruski reporter, mnogi stručnjaci za eksplozije, pravobranitelji, pa i sami svjedoci terorističkog napada upozoravaju da je proces protiv dvojice mladića bio obilježen nepravilnostima te da nije sakupljeno dovoljno dokaza protiv njih. Motivi napada ostaju nejasni, no Konovalov i Kovaljev osuđeni su i za ranije bombaške napade od 2005. do 2008. godine, u kojima je sveukupno ranjeno preko 100 ljudi.

U napadima na metro u Minsku 11. travnja ove godine poginulo je 15 ljudi, a preko 200 ih je ranjeno.

Konovalov i Kovaljev nemaju pravo uložiti žalbu na presudu. Krajnja odluka sada je na predsjedniku-diktatoru Aleksandru Lukašenku. On ima mogućnost pomilovati osuđene. Apel mu je poslalo i Vijeće Europe.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, čak 37 posto građana Bjelorusije vjeruje da su mladići nevini, dok 32 smatra da su sudjelovali u zločinu, ali da su naručitelji bombaškog napada ostali neokrznuti suđenjem.

Bjelorusija je jedina zemlja u Europi koja nije ukinula smrtnu kaznu. Ove godine primijenila ju je već dvaput na osuđene ubojice. Nema službenih podataka, no BBC piše da je od raspada Sovjetskog Saveza u Bjelorusiji na takav način smaknuto oko 300 ljudi (u zadnjem desetljeću 50-ak). U ostatku Europe, uključujući euroazijsku Rusiju, kazna se ne prakticira od 1996. godine.