ODGOVOR NA PROZIVKU SDP-BIH

Doris Pack: Nikada nisam govorila o ciprizaciji BiH

13.12.2011 u 22:25

Bionic
Reading

Njemačka demokršćanska zastupnica u Europskom parlamentu i izvijesiteljica za Bosnu i Hercegovinu oglasila se u utorak u povodu priopćenja SDP-a BiH u kojem je prozvana da se zauzima za 'ciprizaciju' BiH i da podržava zahtjev Milorada Dodika za ukidanjem Ureda Visokog predstavnika Republiku Srpsku

'Željela bih izraziti razočaranje što se moje ime koristi u stranačkoj političkoj borbi u Bosni i Hercegovini nakon što sam provela dobar dio svoje političke karijere pokušavajući raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i sva tri konstitutivna naroda. Kad god sam davala izjave ili djelovala po pitanju Bosne i Hercegovine, činila sam to imajući u vidu interes države kao cjeline, radije nego da zauzimam strane. Žalosno je što SDP BiH koristi moje ime da dodatno uzburka politički diskurs u Bosni i Hercegovini umjesto da nastoji raditi prema zajedničkim rješenjima', kaže se u priopćenju koje je objavila Doris Pack.

SDP BiH je reagirao na istup Doris Pack prije dva dana u Banjoj Luci, gdje je sudjelovala na dvvodnevnoj konferenciji posvećenoj ljudskim pravima.

'Sve dok OHR postoji oduzimamo odgovornost koje bi trebali imati izabrani predstavnici. U tome slučaju oni ništa ne rade i sve prepuštaju OHR-u. Mislim da to treba prestati', rekla je Pack u Banjoj Luci, ocijenivši da su vlasti Republike Srpske uspješnije od vlasti u Federaciji BiH.

'Ako ona (Pack) njegov (Dodikov) zahtjev za ukidanjem Suda i Tužiteljstva BiH, odlazak OHR-a, ukidanje Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS-a prema EU, onda možemo konstatirati da, nažalost, od njezina budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualnom takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne poduzima', istaknuli su iz SDP-a.

'Nisam nikada, bilo direktno, bilo indirektno, izrazila nikakvo stajalište o ciparskom modelu kao modelu za Bosnu i Hercegovinu i svaka sugestija da sam to učinila je čista neistina. Nisam hvalila Republiku Srpsku, niti kritizirala Federaciju, nego sam samo ponovila ono što piše u svim Rezolucijama Europskog parlamenta o ovom pitanju, da se strukture Federacije moraju modernizirati. Nije na meni da odlučujem o tome kako se moraju promijeniti, to je zadatak izabranih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, kojima je narod povjerio taj zadatak. Implicirati drugačije nije korektno ni prema meni ni prema mom dugogodišnjem angažmanu u Bosni i Hercegovini, a niti prema vlastitom narodu kojemu odgovaraju', navodi Pack.

'Po pitanju zatvaranja Ureda visokog predstavnika moje stajalište dijele mnogi u EU. Vjerujem da bi zadržavanje Ureda visokog predstavnika samo dodatno oduzelo odgovornost političarima u Bosni i Hercegovini u ključnom trenutku kada moraju donijeti odluke za budućnost njihove zemlje. Samo potpuno funkcionalna Bosna i Hercegovina može težiti članstvu u Europskoj uniji, a ne odvojeni entiteti', istaknula je njemačka zastupnica u Europskom parlamentu.