Svijet KOORDINATOR ZA PROTUTERORIZAM EU

'Europska unija mora više paziti na ljevičarski ekstremizam'

Europske zemlje moraju obratiti više pozornosti na nove sigurnosne prijetnje poput ljevičarskog ekstremizma ili novih ogranaka al Kaide i međusobno razmjenjivati obavještajne podatke, rekao je u utorak koordinator za protuterorizam Europske unije Gilles de Kerchove

U izvješću pripremljenom za sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu, koordinator je upozorio Uniju da su gospodarska kriza u Europi i Arapsko proljeće utrli put novim prijetnjama.

Ljevičarsko nasilje osobito je jak razlog za zabrinutost u okolnostima jake štednje diljem Europe kao sredstva za suzbijanja dužničke krize, stoji u izvješću.

'Moramo biti svjesni mogućnosti da loše gospodarsko ozračje u Europi može... početi stvarati uvjete za nastanak nasilnih ljevičarskih ili anarhističkih ideologija', tvrdi Kerchove u izvješću.

S obzirom na vrlo teško gospodarsko stanje, stručnjaci za sigurnost kao najozbiljniju metu za takav razvoj događaja vide Grčku, u čijoj povijesti nasilni anarhizam nije nepoznat pojam.

Europski koordinator ukazuje i na porast desničarskog ekstremizma, čemu svjedoči otkrivanje neonacističke grupacije koja je u Njemačkoj ubila nekoliko doseljenika, objašnjavajući to porivom pojedinaca da u doba krize za sve nedaće okrivljuju imigrante.

Kerchove u izvješću upozorava i na posljedice Arapskog proljeća. Iako priznaje da je al Kaida danas samo 'sjena' organizacije koja je izvela napade na SAD 11. rujna 2001., napominje da su njezini ogranci 'vrlo maštoviti' u traženju rupa u sustavu sigurnosti.

Istaknuo je da sjevernoafričko krilo al Kaide, što je dokazima potkrijepila alžirska vlada na temelju obavještajnih podataka, otvoreno nastoji proširiti svoju sferu utjecaja savezništvom s nigerijskom islamističkom sektom Boko Haran, koja je u Nigeriji ubila desetke ljudi.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još