NAJVIŠE ROMSKE DJECE

Prosjačenje široko rasprostranjeno u BiH

13.12.2011 u 20:08

Bionic
Reading

Na području Bosne i Hercegovine široko je rasprostranjena pojava prosjačenja, pri čemu se najviše krše prava djece koju se na to prisiljava, upozoreno je u utorak na okruglome stolu posvećenom borbi protiv prosjačenja koji je održan u Mostaru

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) organizirala je okrugli stol na kojemu su predstavnici vlasti upozorili da ne postoje mehanizmi kako bi se spriječila pojava prosjačenja.

Načelnik policijske uprave Mostar Hasan Lerić odbacio je prigovore na policiju da ne poduzima mjere kako bi se spriječilo prosjačenje, dodajući da zakonodavstvo ne omogućava postizanje rezultata u borbi s ovim problemom. Upozorio je kako je najveći broj prosjaka među maloljetnicima koje se prisiljava da to rade.

Predstavnica Centra za socijalni rad grada Mostara upozorila je kako je broj djece koja prose u porastu, te da pokušavaju toj djeci pružiti pomoć. Pozvala je i građane kako bi se pomoglo djeci koja su uključena u prosjačenje.

Kako je navedeno na okruglome stolu, najviše je djece koja prose romske nacionalnosti, no sve se češće pojavljuju i slučajevi djece iz drugih etničkih skupina.