ČIŠĆENJE POVIJESNE JEZGRE

Rim objavio rat žvakaćim gumama odbačenim na ulicama

13.12.2011 u 18:46

Bionic
Reading

Rimska gradska uprava u utorak je objavila rat odbačenim gumama za žvakanje te organizirala posebnu akciju čišćenja povijesne gradske jezgre u kojoj se na javnim površinama svaki dan baci 15 tisuća iskorištenih 'žvaka'

U akciji čišćenja, provedenoj u Largo Argentini, u srcu Vječnoga grada, sudjelovali su dobrovoljci i zaposlenici gradske službe Ama koji su uklonili na stotine žvakaćih guma sa zidova i klupica, čak i asfalta.

'Svaki se dan u Rimu baci 15 tisuća guma za žvakanje na ulice, pa i na arheološka nalazišta, što znači da se svake godine borimo s 5,54 milijuna takvih guma na našim ulicama', rekao je vlasnik Ame Piergiorgio Benvenuti koji je ravnao akcijom čišćenja. Napomenuo je da je guma za žvakanje velik onečišćivač jer joj treba čak pet godina da se razgradi u prirodi.

'Amu svaka intervencija za uklanjanje jedne žvakaće gume stoji jedan euro', što iznosi 5,5 milijuna eura na godinu, dodao je.

U akciji su sudjelovale dvije Amine ekipe, opremljene posebnim strojevima, a u čišćenju dijela ulice duga oko 500 metara pridružilo im se 20-ak pripadnika udruge 'Noi per Roma' (Mi za Rim).

'Jasno da je riječ o simboličnoj akciji, koja neće riješiti problem, ali će imati velik kulturni utjecaj. S obzirom na to koliko vremena treba za razgradnju jedne gume za žvakanje, oni koji ih lijepe po mramoru ili bacaju na pod trebali bi dvaput promisliti prije nego to učine', rekla je Isabella Rauti, voditeljica udruge 'Noi per Roma', ujedno i supruga rimskog gradonačenika.