POTRES NA DVORU

Španjolski kralj zbog zeta razvlašćuje kćer?

14.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Zet španjolskoga kralja, Iñaki Urdangarin, pristao je, nakon niza tekstova koji su otkrivali njegove financijske malverzacije, odstupiti od službenih dužnosti u središtu afere koja trese kraljevsku kuću jer su za utaju poreza i nezakonito bogaćenje osumnjičeni i kraljeva kćer Cristina, koja se 1999. udala za nestašnog Urdangarina, te još nekoliko djelatnika kraljevske kuće

Urdangarin se tereti da je od 2004. do 2006. izvukao novac namijenjen promociji turizma na svoje tajne račune u Velikoj Britaniji i Belizeu. Dio novca navodno je dobivao zloupotrebljavajući ime svoje supruge te na račun drugih povlastica svoje pozicije u kraljevskoj obitelji, iz koje bi mogao biti najuren nakon što je kralj, kako prenose španjolski mediji, 'ogorčen'.

Koliko je situacija napeta, govori podatak da bi kralj Juan Carlos I mogao redefinirati pojam kraljevske obitelji i čak razvlastiti kćerku Cristinu, što se zasad samo 'proučava' kao mogućnost.

Naime, zakon točno opisuje koji se članovi kraljevske obitelji uzdržavaju novcem poreznih obveznika, ali se zauzvrat od njih očekuje primjereno, da ne kažemo i egzemplarno ponašanje. Kralj je sklon tome da potjera neke članove i natjera ih da od sada žive na temelju vlastitih zarada.

Da skandal nije preuveličan, govori podatak da je Urdangarin, prema različitim izvorima, nezakonito došao u posjed više od osam milijuna eura.

Mjesecima je trajala opsada novinara vezano uz Urdangarinove poslove, no on se žestoko branio. Podržavali su ga do posljednjeg trenutka i kraljevi, pa je tako 8. prosinca časopis Hola, koji se bavi intimom aristokracije u Španjolskoj i u Europi, na naslovnici objavio fotografiju kraljice Sofije koja posjećuje kćerku Cristinu i zeta Iñakija u njihovom domu u Washingtonu, gdje Urdangarin predstavlja interese španjolskih telefonskih kompanija u SAD-i u u zemljama Latinske Amerike. Pokušavao se, naime, ostaviti dojam da kralj podržava zeta. No svega par dana kasnije, od njega se hirovito odvojio, ostavivši ga samog, na milost i nemilost španjolskog pravosuđa.

Afera je to koja je najviše potresla ugled kralja kojeg Španjolci vole zbog njegova djelovanja u danima diktature te još važnijih poteza u vremenima tranzicije prema demokraciji nakon smrti diktatora Francisca Franca

Skandal bi mogao dovesti i do preispitivanja godišnjeg proračuna za kraljevsku obitelj. Premijer na odlasku, socijalist Jose Luis Rodriguez Zapatero, izjavljuje da je važno poštivati kralja, španjolsku ustavnu monarhiju, ali i institucije pravosuđa.

U pozadini se spekulira da je afera plod osvete socijalista prema konzervativcima iz stranke Partido popular koji su hametice pomeli socijaliste na nedavnim parlamentarnim izborima. Konzervativci su, naime, bili vlast na otocima Baleares kada je Urdangarin od nje dobivao novac za svoju neprofitabilnu zakladu iz koje je sebi priskrbljivao nezakonitu blagodat.