KRVOPROLIĆE U BELGIJI

Kriminalac poznat policiji zasuo ljude bombama u Liegeu

13.12.2011 u 19:51

Bionic
Reading

Belgijska policija zasad je potvrdila smrt šest osoba, od kojih je jedna napadač Nordine Amrani, te ih je 123 ranjeno u pucnjavi i kaosu koji je nastao nakon bacanja eksplozivnih naprava na glavnom gradskom trgu Saint Lambert u gradu Liegeu, na kojem je smještena Palača pravde, a pored kojeg je i božićni sajam. U MVPEI-ju su rekli da, prema podacima veleposlanstva Hrvatske u Bruxellesu, nema ozlijeđenih hrvatskih građana

Prema Belgijskom federalnom kriznom centru, napad je izveo samo jedan, a ne grupa počinitelja, kako se ranije izvještavalo. Pucnjave nije bilo u okolnim ulicama oko trga Saint-Lambert.

Također, napad nema nikakve veze sa sudskim procesom ili s terorističkom akcijom, kao što se pretpostavljalo. Naime, zasad nijedna informacija ne potvrđuje vezu između napada na trgu u Liègeu i terorističke akcije.

Državni krizni centar, koji posjeduje napadačev policijski i sudski dosje objavio je da se muškarac ne može povezati s terorističkim grupama. Informacije je iznio glavni državni odvjetnik u Liegeu, Daniele Reynders, a prenijela agencija Belga. Amrani je smrtno stradao u okolnostima koje još nisu službeno objavljene, prenosi France Presse.

Ministrica unutarnjih poslova Joëlle Milquet tvrdi da se očito radi o 'izoliranom činu s dramatičnim posljedicama' te je, zajedno s premijerom Eliom di Rupom, izrazila sućut svim preminulima i ranjenima.

Prema medicinskim izvorima, dvadesetogodišnji mladić i 23-mjesečna beba preminuli su poslijepodne u bolnici od posljedica ubilačkog napada u Liègeu čime se broj žrtava popeo na šest, uz dva tinejdžera u dobi od 15 i 16 godina, 75-godišnju ženu te napadača, Nordinea Amranija, koji se danas ujutro trebao pojaviti u policiji u okviru dodijeljene mu uvjetne slobode.

Preminuli napadač Nordine Amrani otprije je poznat policiji po nasilništvu i utaji te je već boravio u zatvoru, a u vrijeme napada nalazio se na uvjetnoj slobodi, no o motivima napada još uvijek se nagađa.

Prije tri godine, sud u Liegeu osudio je tada 29-godišnjaka za posjedovanje oružja i kanabisa. U rujnu 2008. osuđen je na 58 mjeseci strogog zatvora zbog posjedovanja oružja. Prema još nepotvrđenim informacijama, nakon što je eksplozivnim napravama zasuo autobusna stajališta na središnjem trgu Saint Lambert, na kojima je boravila velika grupa ljudi, napadač Nordine Amrani presudio si je hicem iz revolvera.

Na trgu Saint Lambert pronađeni su sumnjivi objekti, a specijalne policijske jedinice ušle su u Palaču pravde. Policija je blokirala i cijelo područje oko trga Saint Lambert na kojem je zavladao opći kaos.

Prema prvim svjedočanstvima, ljudi koji su se zatekli na trgu Saint Lambert razbježali su se ili sakrili u obližnje trgovine nakon što su odjeknule eksplozije i započela pucnjava.

Josip Kečkeš
, Hrvat koji živi i radi u Belgiji, kaže da je u trenutku napada nastao mali stampedo među ljudima i izbila je panika jer su napadači bacali granate na okupljene. 'Policija je brzo došla i sklonila je ljude u dućane na trgu Saint Lambert', rekao je Kečkeš. Kaže da je policija oko pola tri malo smanjila ograđeno područje. Što se tiče Hrvata, kaže, da ih vrlo malo, koliko on zna, živi u Liegeu, a na pitanje što će ovaj događaj značiti za sigurnost građana u Belgiji i samu zemlju, kaže da je to zasad teško reći jer se nečemu takvom nitko nije nadao. Međutim, jasno je da je riječ o ispitu za novoga premijera Elia Di Rupa i zemlju koja je godinu i pol dana bila bez vlade.