Svijet MASOVNA UHIĆENJA

Okupirane luke na zapadnoj obali SAD-a

  • Autor: S. S./BBC
  • 13.12.2011 13:19:46
  • 13.12.2011 11:39:17

Stotine prosvjednika iz pokreta Occupy Wall Street blokirale su ulaze i terminale najvećih teretnih luka američkih saveznih država Kalifornije, Oregona i Washingtona na zapadnoj obali SAD-a, što je rezultiralo masovnim uhićenjima

Od ponedjeljka ujutro aktivisti okupiraju ulaze i terminale velikih teretnih luka, prosvjedujući uz glazbu i poruke protiv korporacijske pohlepe koje već mjesecima karakteriziraju masovna okupljanja građana širom sjevernoameričkog kontinenta – prosvjedi još uvijek traju i u Kanadi, gdje je okupirana luka u Vancouveru.

Luke na Zapadnoj obali okupirane su mjesec dana nakon što je policija uspjela 'počistiti' kampove širom SAD-a.

Prosvjednici žele udariti korporacije koje upravljaju lukama tamo gdje ih najviše boli, smanjujući im profite. U tome su, nakratko, uspjeli.

Blokade u Oaklandu, Long Beachu, Portlandu...

U Oaklandu je oko 150 radnika poslano kućama nakon što su prosvjednici blokirali dva lučna terminala. Djelomično oporavljeni mornarički veteran Scott Olsen, koji je ozlijeđen za vrijeme sukoba prosvjednika s policijom u listopadu, pridružio se skupini od oko tisuću aktivista koji su u ponedjeljak navečer marširali do luke.

U Long Beachu, kod Los Angelesa, oko 300 prosvjednika sukobilo se s policijom na putu prema terminalu. Dva terminala zatvorena su u Portlandu, a glasnogovornica pokreta Kari Koch opovrgnula je da su dvoje prosvjednika koji su uhićeni zbog nošenja oružja povezani s prosvjedima.

Organizatori proglasili pobjedu

Radnici u Portlandu i u luci Longview poslani su kućama zbog sigurnosnih razloga.

Na meti prosvjednika ranije su se našle lučke tvrtke SSA Marine, gdje velik udio vlasništva drži Goldman Sachs, te izvoznik žita EGT.

Prosvjedi u ponedjeljak bili su najveća koordinirana akcija pokreta Occupy od uklanjanja kampova u američkim gradovima. Iako su privukli manje ljudi nego početkom studenog u Oaklandu, kada je oko 10.000 aktivista sudjelovalo u zatvaranju tamošnje luke, organizatori su proglasili pobjedu.

Radnici bez nadnica

'Zatvorili smo luku u Oaklandu za vrijeme radnog dana, a vratit ćemo se i navečer. Misija izvršena', rekao je prosvjednik Boots Riley.

Neki, međutim, upozoravaju da će akcija naštetiti radnicima.

'Remećenje djelatnosti u lukama otežava situaciju američkim proizvođačima, poljoprivrednoj zajednici i drugima koji prodaju svoje proizvode i tako doprinose ekonomskom oporavku naše nacije', rekao je Larry Clarke, izvršni direktor EGT-a.

Vozač kamiona Christian Vega (32), koji je 'zapeo' u luci Oakland s tovarom recikliranog papira, kaže da će zbog prosvjeda ostati bez nekoliko stotina dolara.

'Ovo šteti samo nama vozačima. Mi imamo poslove i obitelji koje prehranjujemo, a mnogi od ovih (prosvjednika) to nemaju', rekao je Vega za Associated Press.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još