TKO PROVODI DISKRIMINACIJU?

BiH: HNS poziva na bojkot revizije branitelja

12.12.2011 u 20:47

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatskoga narodnog sabora BiH, koji predvode dva HDZ-a u BiH, pozvalo je u ponedjeljak dužnosnike tih hrvatskih stranaka u vlasti u većinskim hrvatskim općinama i županijama na bojkot povjerenstava za revizije branitelja što ih je namentula nova vlast u Federaciji, tvrdeći da povjerenstva provode diskriminaciju prema bivšim hrvatskim braniteljima i stradalnicima, priopćeno je iz HNS-a

'Pozivamo sve općinske, gradske i županijske službe za braniteljska pitanja da radi pune provedbe zakona koordiniraju i rade samo s timovima koji su osnovani u skladu sa zakonom o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava braniteljsko-invalidske zaštite', navodi se u zaključcima dostavljenim medijima nakon proširene sjednice predsjedništva HNS-a.

Time se praktično nalaže bojkotiranje rada povjerenstava za reviziju branitelja, što ih je utemeljio ministar za pitanja branitelja Federacije BiH Zukan Helez i iz kojih su izbačeni članovi što su ih predložile hrvatske stradalničke udruge.

Pri tome se obvezuju županijski ministri za pitanja branitelja i uprava da kazneno prijave odgovorne osobe u federalnom ministarstvu branitelja zbog 'nezakonita postupanja u provedbi zakona kojima su uređena braniteljska prava'.

Čelništvo HNS-a također inzistira na sazivanju posebnih sjednica obaju domova parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se raspravljalo o procesu revizije.

Tijekom dosadašnje revizije za više stotina osoba, ponajviše hrvatskih stradalnika, federalno ministarstvo branitelja ukinulo je prava jer nisu mogli dostaviti potrebne dokumente o okolnostima stradanja ili pripadnosti postrojbama.

Hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH upozoravaju da je zakon po kojem se provodi revizija diskriminacijski i pogoduje pripadnicima bošnjačke Armije BiH, te da je Hrvatsko vijeće obrane imalo drukčiji ustroj zbog čega nastaju teškoće.