KRIZA EUROZONE I GOSPODARSKI PAD

Mađarski premijer obećao tešku 2012.

12.12.2011 u 20:09

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je u ponedjeljak tešku 2012., koju će obilježiti kriza eurozone što pritišće Mađarsku te je ponovno znatno smanjio predviđanja gospodarskog rasta

Vlada je u rujnu bila upola smanjila predviđanja na 1,50 posto, a zatim je potkraj studenog govorila o povećanju BDP-a od 0,5 do 1 posto. U razgovoru za javnu televiziju Viktor Orban je ovaj put govorio o povećanju od '0,5 posto pa i manje' u sljedećoj godini.

Dužnička kriza u eurozoni mogla bi se produljiti jer su europski čelnici na prošlotjednom samitu odbili 'mehanizme za brzo svladavanje' krize, napose izdavanje euroobveznica, rekao je predsjednik konzervativne mađarske vlade u parlamentu.

'To će nas gurnuti u godinu koja će biti burna ne samo za Europu već i za nas', dodao je. Mađarska, koja nije članica monetarne unije i veoma je ovisna o izvozu, napose u Njemačku, na svojoj koži osjeća posljedice usporavanja gospodarske aktivnosti u eurozoni.

Tako bi se proračun za 2012., koji će se potvrditi 20. prosinca, trebao temeljiti na rastu od 0,5 posto i na tečaju forinte višem od 300 forinta za euro, a sada je taj omjer 285 forinta za euro.

Orban je najveći dio problema u zemlji, koja je nedavno zatražila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije, pripisao dužničkoj krizi u eurozoni.

'Da bismo se zaštitili od krize eura, treba nam sigurnosna mreža, a za to ne znam bolje rješenje od MMF-a', dodao je.

Vlada je još u studenome odlučila pozvati MMF u pomoć u nadi da će umiriti tržišta nakon nagla skoka kamatnih stopa na obveznice i pada vrijednosti forinte. Bonitetne agencije su kaznile zemlju zbog njezine gospodarske politike koju su ocijenile lošom.