IZMEĐU MEDVEDEVA I PUTINA

Kudrin želi osnivanje nove ruske desne stranke

12.12.2011 u 17:17

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik ruske vlade i ministar financija Aleksej Kudrin izjavio je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak da je spreman sudjelovati u stvaranju nove desne stranke u Rusiji te da za njom postoji velika potreba

'Potreba za stvaranjem takve (političke) strukture je tako visoka da će ona neizbježno biti osnovana... Ja sam spreman tome pridonijeti. Sada ćemo vidjeti procese konsolidacije liberalnih i demokratskih snaga', rekao je Kudrin za ruski poslovni dnevnik Vedomosti.

Po njegovim riječima, vrijeme je idealno za osnivanje nove ruske desne stranke dok se mijenja 'politički krajolik'.

U svom prvom intervjuu nakon što je smijenjen s dužnosti ministra financija krajem rujna, Kudrin je priznao da na parlamentarnim izborima 4. prosinca nije glasovao za vladajuću stranku Jedinstvenu Rusiju.

Iako neki tvrde da je on bio dugogodišnji saveznik premijera Vladimira Putina, Kudrin to opovrgava tvrdeći da mu nije bio blizak i kaže da će ga i dalje poštovati bez obzira na 'neslaganja po nekim pitanjima'.

Bivši ministar, koji je ranije odbacio izvješća da bi mogao postati čelnik stranke Prava stvar, rekao je da ga je predsjednik Dmitrij Medvedev nekoliko puta zvao da dođe na čelo te stranke.

'Rekao sam ne... Shvatio sam da će Prava stvar sa svojim 'nejasnim ljudima' i velikom kontrolom iz Kremlja biti apsolutno nemoćna', kazao je Kudrin.

Govoreći o vladajućoj stranci, on je rekao da je pad potpore 'racionalni rezultat' te da je Jedinstvena Rusija pretrpjela udarac na ovim izborima jer nije uspjela ispuniti svoja obećanja.

'Jedinstvena Rusija gubi potporu... Vladajuća stranka mora tražiti kompromise s drugim strankama. Njihovi prijedlozi više neće tako lako prolaziti kao prije', rekao je.

'Na ovim izborima bili smo suočeni s osobitom situacijom kada su građani htjeli razmatrati pravednost i legitimnost samih izbora. U tom pogledu, narod nije zadovoljan rezultatima, previše je nedostataka', istaknuo je Kudrin.