RUSKA FARSA

Medvedev naložio istragu oko namještanja izbora

11.12.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev je rekao u nedjelju da se ne slaže s kritikama oporbe izraženima tijekom prosvjeda u subotu u vezi rezultata parlamentarnih izbora 4. prosinca na kojim je pobijedila stranka na vlasti Jedinstvena Rusija.

'Ne slažem se ni sa sloganima niti s izjavama prosvjednika", koji su ukazivali na prijevare i tražili nove izbore, piše Medvedev na svojoj Facebook stranici. On je ponovio da je naredio provjeru svih informacija o poštivanju izbornog zakona.

Predsjednik je naglasio da svi imaju pravo prosvjedovati i izraziti svoje mišljenje. "Prema ustavu ruski građani imaju pravo izraziti svoje mišljenje i slobodno se okupljati. Ljudi imaju pravo iznijeti svoja stajališta i to su jučer učinili", zaključio je.

Ruska oporba je osporila pobjedu Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima, tijekom najvećih prosvjeda protiv vlasti Vladimira Putina otkako se uspeo na vlast.

Na prosvjedima se u Moskvi okupilo između 50.000 i 80.000 ljudi, a u još desetak ruskih velikih gradova po nekoliko tisuća.

Oporba traži poništenje izbora, organiziranje novih i oslobađanje osoba osuđenih na kazne do 15 dana zatvora nakon privođenja tijekom prvih prosvjeda organiziranih u Moskvi i Sankt Petersburugu dan nakon izbora.