Svijet NEWT GINGRICH

'Palestinci su izmišljeni narod i teroristi'

Trenutačni favorit u utrci za republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore Newt Gingrich, koji je Palestince nazvao 'teroristima i izmišljenim narodom' ostao je pri svojim izjavama tijekom debate republikanskih kandidata u Des Moinesu u Iowi

Na pitanje voditelja o spornim izjavama koje su izazvale bijes Palestinske samouprave, Gingrich je izjavio ono što je rekao "činjenično točno", te da netko mora imati hrabrosti reći istinu. "Njihovi ljudi su teroristi. Oni podučavaju terorizam u školama".

Ostalih pet kandidata nije htjelo potvrditi Gingricheve riječi. 'Mi smo izraelski saveznici. Ne bih išao dalje od toga', rekao je Mitt Romney, bivši guverener Massachusettsa.

U razgovoru za The Jewish Channel bivši je predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa prije nekoliko je dana optužio Palestinsku samoupravu, koja priznaje pravo na postojanje Izraela, da, zajedno s islamističkim pokretom Hamas dijeli "veliku želju za uništenjem Izraela". Usput je Palestince nazvao "izmišljenim narodom i teroristima".

Palestinski premijer Salam Fajad izjavio je u subotu da je zgranut tim riječima Newta Gingricha.

Fajad je tijekom susreta s novinarima u Ramalahu tražio Gingrichevu ispriku za "prostačke, uvredljive i smiješne primjedbe". Rekao je da Gingricheve opaske predstavljaju potpuno neprihvatljivo izobličavanje povijesne istine i naglasio da se u Izraelu niti najveći ekstremisti ne bi usudili tako izražavati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još