NJEMAČKI MEDIJI O SUMMITU EU

Koliko je politika Angele Merkel postala bahata?

10.12.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Nakon najnovijeg briselskog samita, njemački komentatori procjenjuju kako je kancelarka Angela Merkel postigla što je htjela, ali uz velike posljedice, poput britanskog veta. Također, postavlja se pitanje koliko je njemačka politika postala bahata, zbog čega se prigovara u glavnim gradovima diljem kontinenta

'Zadovoljna sam rezultatom.' Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel reagirala na pitanje o dogovorenom na najnovijem briselskom samitu o spasu eura, koji se polako pretvara u raspad EU. Naravno da je Merkel zadovoljna rezultatom samita, jer prihvaćeno je njezino rješenje, kojem je vjerno sekundirao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, o promjeni temeljnih europskih ugovora. No britanski premijer David Cameron uložio je veto dovevši Veliku Britaniju u potpunu izolaciju unutar EU.

'Merkel bi trebala imati na umu kako je važno pridobiti druge članice na svoju stranu i pomoći im u razvijanju kulture financijske stabilnosti. No, stvari se često dogovaraju uz lupanje šakom od stol, pa se treba sjetiti da mnoge države imaju sumnje u njemačko-francuski plan', upozorava Der Spiegel u tekstu naslovljenom 'Merkel platila previsoku cijenu za pobjedu'. 'Ako se pokaže da će Merkeličin plan o stvaranju europske fiskalne unije stabilizirati eurozonu, to će predsjednicu CDU ojačati i unutarnjopolitički. Kad bi se do 2013. godine jasno vidio oporavak od krize, to bi povećalo Merkeličine šanse za još jedan mandat na čelu vlade', ističe se u tekstu, koji završava upozorenjem da tržišta nisu reagirala s posebnim oduševljenjem na dogovor iz Bruxellesa, nego 'i dalje vlada nesigurnost'.

Ljevičarski Sueddeutsche Zeitung analizira položaj Velike Britanije nakon Cameronova 'povijesnog ne'. Naslov teksta je 'EU može ako treba i bez Britanije', a u njemu se ističe da se britanski premijer 'odbio pridružiti spašavanju eura', i da neki smatraju kako je time 'Cameron zabio jedan ogroman autogol'. U obranu Velike Britanije zato je ustao njemački predsjednik Christian Wulff, koji je izjavio da je 'Britanija veliko bogatstvo Europe' te da 'nikada ne treba razmišljati o tome kako Europu umanjiti, jer Europa je put u svijet'. Wulff je pomirljivo pozvao na suradnju: 'Zajedničke probleme moramo zajednički rješavati.'

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung piše 'da su rezultati briselskog samita dvostruko iznenađujući. Za početak, prije sastanka nitko nije vjerovao da će se išta dogovoriti u roku od jedne noći. A drugo, nitko nije mogao vjerovati da će se dogoditi tolika izolacija britanskog premijera Davida Camerona.' Ipak, FAZ smatra da to 'nije bio povijesni samit', iako nešto jest dogovoreno, nego da slijedi još mnogo posla u procesu stabilizacije eura. 'Unatoč ovom dogovoru, ostaje još mnogo potencijalnih konflikata', konstatira FAZ.