NEKOLIKO SATI PRIJE POTRESA

Seizmolog na vrijeme evakuirao svoju djecu

07.04.2009 u 19:05

Bionic
Reading

Talijanski je seizmolog i fizičar koji je predvidio potres koji je pogodio središnju Italiju u nedjelju navečer izvukao ženu i djecu iz stana i nekoliko sati prije katastrofe udar čekao na ulici

Talijanski seizmolog Gioacchino Giuliani predvidio je veliki potres na području talijanskog grada L'Aquile tjednima prije nego se dogodio, ali je prijavljen vlastima zbog širenja panike među stanovništvom. Prva podrhtavanja tla u toj pokrajini zabilježena su sredinom siječnja i nastavila su se u redovitim razmacima te izazvala strah u tom srednjovjekovnom gradu oko 100 kilometara istočno od Rima.

Vozila sa zvučnicima kružila su gradom prije mjesec dana upozoravajući građane da se isele jer je Giuliani predvidio snažan potres. Giuliani, koji je svoje predviđanje temeljio na koncentracijama plina radona oko seizmički aktivnih područja, naljutio je gradonačelnika i prijavljen je policiji zbog 'širenja straha' te je bio prisiljen ukloniti svoja otkrića s interneta.

No, nakon potresa, ovaj je fizičar u ponedjeljak navečer bio najtraženija osoba u Italiji. Njegova metoda - kako ju je objasnio - zasnovana je na seizmografskim podacima i na statistici. Prati seizmičke udare, bilježi njihovu snagu, utvrđuje njihovu točnu epicentralnu točku pomoću triju najbližih seizmografa, na temelju čijih podataka utvrđuje vektore proizašle iz tako izračunatih silnica.

Tvrdi da je slabije udare (magnitude do recimo dva stupnja Richterove ljestvice) moguće predvidjeti šest do 24 sata ranije, a one nešto jače tri do šest sati ranije, registrirajući gomilanje neispražnjene seizmičke energije na nekom području, piše Jutarnji list.

Opasnost za L’Aquilu počela se naglo gomilati na njegovoj karti u nedjelju uvečer, pa je Giuliani malo prije ponoći izvukao ženu i djecu iz stana i čekao vani. Katastrofalni udar potvrdio je njegova predviđanja, kaže, ali uz užasnu cijenu. 'Svoju sam djecu spasio, ali tuđa su poginula', rekao je u jednom intervjuu.