EURO OPTIMIZAM

Kosor uvjerena u uspjeh referenduma za EU

09.12.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je u petak u Bruxellesu uvjerenost da će hrvatski građani velikom većinom glasova podržati na referendum ulazak u Europsku uniju.

"Sigurna sam da će za pristupanje Europskoj uniji glasovati većina hrvatskih građana, preko 60 posto", rekla je Kosor na konferenciji za novinare nakon svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju, koji je potpisala zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Kosor je rekla da današnji dan i veliko postignuće posvećuje hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. "Bez njih ne bi bilo ni slobodne Hrvatske, a onda ni pregovora ni pristupnog ugovora", rekla je.

Ona je za veliki uspjeh zahvalila svim prethodnim vladama, Hrvatskom saboru, ministrima, pregovaračkom timu na čelu s glavnim pregovaračem, misiji u Bruxellesu i svim ljudima u državnoj upravi koji su godinama radili na europskim integracijama.

Na pitanje zašto nema zajedničku konferenciju za novinare s predsjednikom Josipovićem, nego odvojenu, rekla je da "predsjednik ima svoj program, a ja svoj", dodajući da je ona predložila da Josipović bude supotpisnik pristupnog ugovora.

Na upit može li potvrditi da je namigivanje slovenskog premijera Boruta Pahor prije nego što će staviti potpis bilo upućeno njoj, Kosor je rekla da "namigivanje nije vidjela, nego osmijeh".

"Zahvaljujem premijeru Pahoru na političkoj hrabrosti. I on i ja smo bili osporavani u svojim zemljama i da nije bilo naše hrabrosti pregovori bi još bili blokirani", rekla je.

Na pitanje hoće li se novoj vladi pridružiti u kampanji za referendum, Kosor je rekla da će "njima biti teže nego nama". "Oni su bili protiv arbitražnog sporazuma i nekih reformi vezanih uz borbu protiv korupcije i pravosudni sustav. Mi ćemo nastaviti raditi ono što smo započeli, mislim da je u politici najgore kada se mijenja stajalište", rekla.

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora, čelnici EU-a započeli su svoj redoviti summit na kojem sudjeluje i Hrvatska kao promatrač. Hrvatsku je na početku summita predstavljao predsjednik Josipović, a potom je prepustio mjesto premijerki Kosor.