I DALJE PROVOCIRA

Dodik proučava studiju o secesiji

08.12.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je kako je osobno naručio više primjeraka jedne studije o secesiji, pojašnjavajući kako je taj uradak namijenjen svima onima koji žele doznati više o toj temi, prenose u četvrtak lokalni mediji u BiH.

"Šta je problem? Potpuno je legitimno kupiti knjige i čitati ih", izjavio je Dodik novinarima koji su su danima tragali za odgovorom na pitanje što je bilo u paketima knjiga pod znakovitim naslovom "Secesija" što su slučajno opaženi na hodnicima zgrade u kojoj je njegov banjalučki ured.

Fotografije s raspakiranim primjercima knjige naslova ispisanog ćirilicom objavio je prošlog tjedna "Dnevni avaz", no iz Dodikova ureda danima nitko nije želio komentirati to otkriće.

Pritisnut novinarskim pitanjima i u nazočnosti posebnog predstavnika Europske unije u BiH Petera Sorensena, Dodik u srijedu više nije imao izbora pa je potvrdio kako je knjige osobno naručio.

Rječ je o zborniku radova, navodno anglosaksonskih autora, objavljenih u Srbiji.

U zborniku se navodno analiziraju poznatiji slučajevi odcjepljenja dijelova različitih država te posljedice koje su takva zbivanja izazvale.

Dodik je dvoznačnim izjavam o mogućem odcjepljenju Republike Srpske od BiH do sada opetovano izazivao oštra reagiranja a takve je prijetnje "podgrijao" kada je krajem studenog na okupljanju političkih čelnika iz BiH u Italiji predložio da se u ustav Bih ugradi mehanizam koji bi omogućio "miran razlaz" odnosno disoluciju države.