Svijet NAMJEŠTENI IZBORI?

SAD zabrinut zbog nasilja nad prosvjednicima u Rusiji

Sjedinjene Države su u srijedu izrazile zabrinutost zbog uhićenja više stotina Rusa koji su se u Moskvi i u Sankt Peterburgu htjeli okupiti kako bi prosvjedovali protiv pobjede stranke Vladimira Putina na parlamentarnim izborima, za koje tvrde da su namješteni.

"Izražavamo zabrinutost zbog postupanja s uhićenicima koji su samo koristili svoje pravo na mirne prosvjede", rekao je Mark Toner, glasnogovornik američkog State Departmenta. "Podupiremo svačije pravo na mirne prosvjede, bilo gdje u svijetu", dodao je. "Ni Rusija nije iznimka u tom pogledu".

Specijalna policija je u utorak uhitila više od 550 prosvjednika u Moskvi, gdje su, po ocjeni promatrača, održani najveći prosvjedi od 90-ih. Troje američkih senatora, republikanac John McCain, neovisni senator Joe Lieberman i demokratkinja Jeanne Shaheen upozorili su pak na "uporabu nasilja ruskih redarstvenika nad mirnim prosvjednicima".

"Osuđujemo uhićenje stotina oporbenih čelnika, novinara i aktivista za ljudska prava u Rusiji", pišu u zajedničkom priopćenju. Senatori pozivaju ruske vlasti da puste "nepravedno uhićene" osobe i da "objave gdje su i u kakvim su uvjetima pritvoreni".

Po njihovim riječima, "prosvjedi koji se u ovom času održavaju u Rusiji odgovor su na besramnu prijevaru na nedjeljnim izborima u Rusiji". "Rusi zaslužuju vladu po svom izboru, koja će odražavati njihove težnje, i mi ih svakako podupiremo".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još