NEMA NOVCA

Tužiteljstvo nije spremno za početak suđenja Hadžiću

07.12.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Haško tužiteljstvo neće biti spremno za suđenje bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću, koje bi trebalo početi za nešto manje od godinu dana, jer još u proračunu tužiteljstva nema novca za taj slučaj te zato što je odlukom tajništva suda smanjen broj osoba koje će raditi na tom predmetu, navodi tužiteljstvo u podnesku objavljenom u srijedu u Den Haagu

Iako je prije tjedan dana predraspravno vijeće objavilo da bi suđenje moglo početi u siječnju 2013, datum je u međuvremenu promijenilo i ono bi trebalo početi 16. listopada 2012, vidi se iz podneska tužiteljstva.

'Tužiteljstvo će tako moći dovršiti sve potrebne predraspravne pripreme i podneske te započeti suđenje u siječnju 2013', pišu tužitelji, pokazujući da bi im odgovarao stari datum.

Oni navode i kako neće moći podnijeti konačnu listu svjedoka do kraja travnja sljedeće godine, kao što je zatražilo sudsko vijeće, zbog toga što ne znaju jesu li svjedoci koje su planirali još na raspolaganju. Podsjetivši da su se zločini dogodili prije 20 godina, a da je Hadžić bio u bijegu sedam godina, tužitelji navode da moraju utvrditi jesu li svjedoci živi i sposobni svjedočiti te da one koji više nisu na raspolaganju moraju nadomjestiti novima koje tek trebaju pronaći.

Bivši predsjednik tzv. RSK optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina, među kojima su i zlostavljanja, razaranja i pljačka.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno ukloniti Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je tijekom rata najprije obnašao dužnost predsjednika vlade samoproglašenog SAO SBZS-a, a nakon toga bio je i predsjednik samoproglašenog RSK-a.

Uhićen je 20. srpnja u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega.